’Man reed 500 kilometer per uur’1742x

Een 38-jarige man uit IJlst (Friesland) zou op 14 december 2005 met 500 kilometer per uur op de openbare weg hebben gereden. Althans, dat is volgens zijn advocaat Tjalling van der Goot te lezen in het proces-verbaal dat over de snelheidsmeting is opgemaakt.

Dat bleek vrijdag tijdens het hoger beroep van het Openbaar Ministerie bij het gerechtshof in Leeuwarden tegen twee automobilisten die te hard zouden hebben gereden.

De 38-jarige en de 49-jarige verdachte uit Borger (Drenthe) werden eerder door respectievelijk de kantonrechters in Sneek en Assen vrijgesproken.

De processen-verbaal zouden zoveel onduidelijkheden bevatten dat niet is te controleren of de snelheidsmetingen met laserguns correct zijn verlopen.

Snelheid

Het hof heeft de strafzaak tegen de Fries aangehouden. Het wil graag zelf de agent spreken die de snelheid heeft gemeten. In het proces-verbaal kan gelezen worden dat de agent 340 meter van de weg stond waar de man met zijn auto op reed.

Volgens getuige-deskundige Jan Willem Meijering van de Nederlandse Politieacademie in Apeldoorn betekent dit dat de man 500 kilometer per uur heeft gereden.

Feitelijk werd 155 kilometer per uur gemeten, maar hoe verder een agent van de weg staat hoe hoger de snelheid is. De agent bedoelde in het proces-verbaal waarschijnlijk dat hij op 340 meter van de auto van de verdachte heeft gemeten, maar op of vlak naast de weg stond.

Boete

In de principezaak tegen de Drentse automobilist eiste advocaat-generaal Marco van den Broek een boete van 264 euro en een rijontzegging van vier maanden voorwaardelijk.

Volgens raadsman Van der Goot moet de Drent worden vrijgesproken omdat de metende agent heeft verzuimd zijn positie ten opzichte van de gecontroleerde auto in het proces-verbaal te zetten.

Uitspraak op vrijdag 7 december.

Bron:  nu.nl

Melder: Ogre

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram