PvdA Utrecht wil auto’s uit centrum bannen.

 

Utrecht wil het autoverkeer dwars door de binnenstad aan banden leggen. Om de grote luchtvervuiling tegen te gaan is het centrum over enkele jaren waarschijnlijk verboden terrein voor doorgaand verkeer dat van de ene kant naar de andere kant van de stad wil rijden.

,,We moeten radicaal ingrijpen’’, beseft verkeerswethouder Tymon de Weger, ,,Sluipverkeer veroorzaakt enorme knelpunten en gezondheidsproblemen voor fietsers en automobilisten. Dat vraagt om een offer.’’ Het centrum moet autoluw worden; fietsers worden er de baas en automobilisten moeten de ringweg gebruiken om bij hun bestemming te komen.

Het plan is om de zeer drukke invalsweg vanuit het westen ter hoogte van de Daalsetunnel af te sluiten, waardoor automobilisten niet meer via het centrum de A27 richting Hilversum of de A28 richting Amersfoort op kunnen rijden. Verkeersdeskundigen rekenen op dit moment door welk effect deze maatregel heeft op de verkeersdrukte in het centrum. Ook op andere plekken in de stad kun je straks wellicht niet zomaar per auto het centrum doorsteken. ,,Zie Utrecht als een taart waarbij je het centrum op allerlei plekken kunt inrijden. Dat kan straks nog steeds, alleen moet je er aan dezelfde kant weer uit. Het doorsteken vanuit het westen naar het oosten van de stad en noord naar zuid moeten we ontmoedigen.’’

De verkeerswethouder wijst in dat verband op Groningen, waar het centrum autoluw is gemaakt. Door de invoering van Park en Ride-plekken laten automobilisten hun wagen nu aan de rand van de stad staan, om met een bus in sneltreinvaart de binnenstad te bereiken. Utrecht werkt weliswaar volop aan de Park en Ride-plekken, maar volgens De Weger maakt slechts ‘een klein percentage’ gebruik van het openbaar vervoer in vergelijking met de jaarlijkse 1 miljoen gebruikers in Groningen. ,,We hebben dus nog een slag te maken.’’

Het gemeentebestuur wil tenslotte fietsers ruim baan geven. ,,We gaan verkeerslichten weghalen en zorgen er op andere plekken voor dat ze minder lang voor rood licht hoeven te wachten. Dat is nu een van de grote ergernissen’’, aldus De Weger.

Commentaar: Je zult maar wonen in de stad Utrecht en daar niet meer met je auto naar huis kunnen rijden...

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  30-3-2008  


|

FlitsKaart