Agenten strooien met privé-gegevens

 

De politie gaat veel te onzorgvuldig om met het plaatsen van privé-gegevens op internet. Via Hyves is van honderden agenten precies te achterhalen waar ze wonen, wanneer ze op vakantie gaan en wie hun kinderen en vrienden zijn. Daarvoor waarschuwt oud-rechercheur Wilfried van Roij.
Van Roij, inmiddels werkzaam bij internetbedrijf Com-Connect, laat in een column op Sync weten verbaasd te zijn over de nieuwe werkwijze van de politie om via Hyves criminelen op te sporen. “Dat is op zich helemaal niet vreemd, maar het is wellicht wel raadzaam er eerst voor te zorgen dat dienders op een verantwoorde manier met hun eigen profiel omgaan.”

Geen geheimen
Via netwerksites als Hyves, Facebook en LinkedIn zijn in no-time privégegevens van agenten te vinden. “De Nederlandse diender maakt er geen geheim van dat hij bij de politie werkt, wat zijn functie is, of hij getrouwd is, hoe zijn kinderen heten en waar ze op school zitten.” Ook vakanties worden zonder pardon openbaar aangekondigd, en dat is volgens Van Roij hetzelfde als een papier op de voordeur plakken met de tekst “Ik werk bij de politie en ben nu twee weken op vakantie”.

Groot risico
Het NRC Handelsblad gaat nog verder en meldt van een aantal agenten de namen, woonplaatsen en van een agent de scoutinggroep van zijn zoontje Dave. Er schuilt volgens Van Roij een groot risico in de publicatie van alle gevoelige informatie. Via zogenaamde ’krabbels’ is zo te zien wanneer een agent nachtdienst heeft of in welk Team Grootschalig Optreden hij ziet. Meer dan vijfduizend leden van Hyves zeggen in hun profiel bij de politie te werken.

Geen vermindering
Eerder droegen korpsen hun agenten op de profielen af te schermen voor de buitenwereld, maar daar lijkt nauwelijks gehoor aan te zijn gegeven. De aankondiging van het willen opsporen via Hyves vindt Van Roij helemaal niet slim: “Wat is de meerwaarde van een dergelijk persbericht als men toch ook weet dat men eerst het eigen Hyves-gedrag moet aanpakken? En als men weet dat de gemiddelde crimineel nu gaat zorgen voor een pseudo-Hyves waarmee hij het opsporingsapparaat op een dwaalspoor zet?”

********************************************************
Commentaar Tukker_Pat

Als ze al zo met hun eigen gegevens omgaan, hoe gaan ze dan met uw en mijn gegevens om??
********************************************************


 
 
Bron: Planet.nl Nieuws
 
  23-6-2008  


|

FlitsKaart