Politietop negeerde advies ’geen filefuik’





 

Het opzetten van een filefuik, zoals zaterdag op de A2, is al in de jaren negentig gevaarlijk en onverantwoord genoemd. Experts raadden destijds het gebruik ervan nadrukkelijk af. De politietop negeerde dat advies, schrijft het AD vandaag.

’Het creëren van een file hebben we ten sterkste afgeraden vanwege de risico’s’, zegt mr. Frank Scheffer, destijds lid van de werkgroep Roadblock, die rapporteerde aan de Raad van Hoofdcommissarissen. ’Het gebruik van een menselijk schild is buitenproportioneel. Het is nooit te rechtvaardigen als je andermans leven in de waagschaal stelt.’

Zaterdag kwam een 35-jarige Maastrichtenaar om toen hij in een door de politie opgezette filefuik op de snelweg geramd werd door benzinedieven die door agenten werden achtervolgd.

De werkgroep Roadblock kwam met twee rapporten, in 1996 en 1998. Daaruit blijkt dat de politie nooit onschuldige automobilisten als menselijk schild moet gebruiken om vluchtende criminelen tot stoppen te dwingen. De commissie waar Scheffer lid van was, deed suggesties over hoe vluchtende automobilisten dan wel aan de kant te zetten. Ze adviseerde onder meer het gebruik van spijkermatten en blokkades in plaats van riskante achtervolgingen.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  25-10-2011  


|

FlitsKaart