Zwarte doos in alle politieauto’s





 

Alle politieauto's worden uitgerust met een zwarte doos. Hierdoor kan een aanrijding op detailniveau worden gereconstrueerd. Op deze manier hoopt de Raad van Korpschefs dat agenten beter gaan rijden en minder ongelukken veroorzaken.

De komst van de zwarte doos moet het aantal aanrijdingen waarbij politieauto's betrokken zijn, substantieel omlaag brengen. In 2010 steeg het aantal schademeldingen naar 9.630. In zo'n 20 procent van de gevallen ging het om zware ongelukken. Drie agenten en 42 burgers liepen daarbij letsel op, twee politiemedewerkers overleden.

In drie regio's, waaronder Rotterdam, wordt al gewerkt met zo'n 'crash recorder'. Achteraf is onder meer te achterhalen met welke snelheid de agent reed en of hij sirenes en zwaailichten heeft gebruikt. Volgens de politie worden de agenten zich hierdoor bewuster van hun rijgedrag en daalt het aantal ongevallen.

Naar verwachting zullen over een jaar of vier alle 13 duizend politievoertuigen een crash recorder hebben. Om het rijgedrag van agenten verder te verbeteren moeten de 30 duizend agenten die met zwaailichten en sirenes mogen rijden, om de drie jaar een rijvaardigheidstraining afleggen. Volgens de woordvoerder van de Raad van Korpschefs hebben in 2011 zo'n 8.500 agenten zo'n opfriscursus gedaan.

 
 
Bron: Volkskrant
 
  24-4-2012  


|

FlitsKaart