Controles verkeer Achterhoek zijn ‘succes’





 

EIBERGEN/WINTERSWIJK - De controles van het Verkeershandhavingteam van de Politie Noord- en Oost-Gelderland lijken een positief effect te hebben op het aantal snelheidsovertredingen in de regio. Dat is ten opzichte van voorgaande jaren flink gedaald.




Vorige week was het aantal overtreders van de maximum snelheid tijdens de radarcontroles in de regio 3,1 procent. Percentages die in het begin van het project Verkeershandhaving, twee jaar geleden, wel eens twee tot drie keer zo hoog waren.



Het team verkeershandhaving van de politie Noord- en Oost-Gelderland controleert op een twaalftal wegen in de regio waar relatief veel ongevallen gebeuren. Snelheid en rood licht zijn twee van de punten waar het team op controleert, naast rijden onder invloed en het gebruik van gordel en valhelm.



Het team controleert met radarapparatuur en laserguns op snelheid. Op de N313 (Aalten-Duitse grens) reed 4,5 procent van de bestuurders te hard. Op de N319 (rondweg Winterswijk), werd een snelheid van 127 km per uur gemeten op een 80 km-weg.



Alcohol



Behalve op snelheid, controleerde het team verkeershandhaving ook op het rijden onder invloed van alcohol. In totaal werden er afgelopen week 793 blaasproeven afgenomen. In vier gevallen leidde dat tot een proces verbaal wegens rijden onder invloed van alcohol.



De extra controles op het gebruik van de autogordels, met name achterin, gaan onverminderd door. Ook achterin de auto zijn gordels verplicht. Alle inzittenden die geen gordel dragen, kunnen rekenen op een boete van 40 euro per persoon.



Voor het niet dragen van de autogordel schreef het verkeershandhavingsteam 81 bekeuringen uit, met name in de Achterhoek, namelijk 55. Vier weggebruikers kregen een bekeuring voor het rijden door rood licht en 11 weggebruikers kregen een bon voor het niet dragen van de helm. De inzet van de lasergun resulteerde in nog eens 84 bekeuringen voor hardrijders.



Controles



Ook deze en komende week houdt het Verkeershandhavingteam controles in de regio Noord- en Oost-Gelderland. De radarsnelheidscontroles vinden tijdens de ochtendspits tussen 07.00 en 09.00 uur plaats.



Vandaag is de N319 Winterswijk/Duitse grens aan de beurt. Morgen controleert de politie op de N313 Aalten/Duitse grens. Woensdag 9 oktober zijn er snelheidscontroles op de N315 Borculo/Ruurlo en de N313 Lichtenvoorde/Duitse grens;



Het project Verkeershandhaving heeft een looptijd van vier jaar en heeft als doelstelling het verminderen van het aantal verkeersdoden en ?gewonden in Noord- en Oost-Gelderland. Behalve via handhaving, zal ook door voorlichting worden getracht weggebruikers te stimuleren tot veilig rijgedrag.

 
 
Bron: Twentsche Courant
 
  10-7-2002  


|

FlitsKaart