Utrecht weert vervuilende auto’s uit centrum

 

De gemeente Utrecht wil vervuilende auto's uit het centrum gaan weren. Dat maakte de gemeente bekend.

Het stadsbestuur voert de maatregel in om de kwaliteit van de lucht te verbeteren. "Het Utrechtse wagenpark is vervuilender dan het landelijk gemiddelde", concludeert het gemeentebestuur.

Dieselwagens ouder dan 8 jaar zijn vanaf volgend jaar niet meer welkom. Later geldt hetzelfde voor benzinewagens van 12 jaar en ouder, zei wethouder van verkeer Frits Lintmeijer (GroenLinks) donderdag op Radio 1.

Met de maatregel wil Lintmeijer zorgen dat Utrecht aan Europese normen voor luchtkwaliteit voldoet. Oudere auto's zorgen volgens hem voor enorme pieken in milieubelasting. "Het scheelt echt een slok op een borrel."

Amsterdam

De plannen voor het verbod worden donderdag gepresenteerd. Eerder probeerde Amsterdam oude auto's uit de binnenstad te weren, maar dat stuitte op zo veel verzet dat het plan sneuvelde. In Utrecht en Amsterdam worden nu alleen vervuilende vrachtwagens geweerd.

Lintmeijer verwacht niet dat Utrecht hetzelfde als Amsterdam staat te wachten. Bezwaren van ondernemers die vrezen voor minder omzet zijn volgens hem ongegrond.

Volgens hem is goed gekeken naar hoe het gaat in Duitsland, waar vervuilende auto's al langer uit binnensteden worden geweerd. "Daar is de maatregel juist goed voor de omzet in de binnensteden."

 
 
Bron: Nu.nl
 
  28-6-2012  


|

FlitsKaart