Snelheidsmeters Den Nul ‘zien‘ veel





 

5 DECEMBER 2002 - DEN NUL - In Den Nul is gistermiddag alweer een nieuw verkeersfenomeen in gebruik genomen. Een ‘dynamisch snelheids registratie systeem‘ is een hele mond vol. Het apparaat ziet voertuigen al van verre aankomen.



Foto: Rob (itdanger)




 

 

 

 


Wethouder Cor van den Berg zette het apparaat aan de drukke doorgaande weg in Den Nul om vier uur gistermiddag in werking door de stroom erop te zetten. Er staan twee van die systemen in Den Nul. Aan de Olster kant bij het begin van de bebouwde kom, maar van de Wijhese zijde op een wat vreemde plek midden in de bebouwde kom. Dat is een technische kwestie, zo wijst navraag uit.



Het apparaat ziet auto‘s al van driehonderd meter afstand aankomen en begint dan de snelheid weer te geven. Aan de kant van Wijhe ligt net voor Den Nul echter een bocht en daar kan de sensor niet mee overweg. Nu is het alleen te hopen dat automobilisten zich er niet op instellen dat ze pas bij het bord zelf het gas tot 50 kilometer hebben teruggenomen.



Gistermiddag bleek dat er nog de nodige fijnafstemming nodig is. Want al meteen na de ingebruikname liet het systeem zich van de wijs brengen als er meerdere auto‘s en uit beide richtingen passeerden. In ‘opperste verwarring‘ werden dan gedurende enige seconden slechts twee nullen getoond.



Teamleider Peter Krombos van de Eenheid Wegen en Kanalen van de provincie verzekerde dat een betere afstelling dergelijke problemen zal oplossen. Toch zal noch menig fietser de komende tijd vreemd opkijken. Als namelijk een auto uit tegenstelde richting voorbij rijdt, wordt de snelheid daarvan ook weergegeven. Voor de fietser lijkt het echter net of zijn/haar snelheid op het display verschijnt.



De provincie heeft het systeem geplaatst na lang aandringen van Plaatselijk Belang Den Nul, dat daarbij van harte werd ondersteund door de bewonerscommissie en de verkeerscommissie. Ze hadden gevraagd om flitspalen maar kregen dus een systeem waar geen sancties voor hardrijders aan verbonden zijn.



Krombos legde uit dat de provincie dergelijke apparaten onder de noemen ‘educatief‘ schaart. Volgens hem zijn daar elders in het land goede resultaten mee bereikt. Gistermiddag ging de snelheid van het verkeer inderdaad meteen ruim onder de 50 kilometer per uur, maar de vraag is hoe lang dat duurt. Krombos wist te melden dat op andere plaatsen in het land ook op langere termijn het effect aanzienlijk is.



Hij opperde wel de mogelijkheid om de komende tijd regelmatig politiecontroles te laten houden, zodat de ‘pakkans‘ voor notoire hardrijders wordt vergroot. De wethouder ondersteunde dat idee van harte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 
Bron: Zwolsche Courant
 
  12-5-2002  


|

FlitsKaart