175.000 automobilisten zonder rijbewijs

 

Rijbewijs halen te duur? Dan ga je toch gewoon zonder het roze pasje de weg op. Natuurlijk niet, horen we je al denken. Toch denken ruim 175.000 Nederlanders daar anders over.

Uit onderzoek van www.werksite.nl blijkt dat meer dan 175.000 Nederlanders in het bezit zijn van een auto terwijl zij geen rijbewijs hebben. Het onderzoek is gedaan onder 58.000 mensen tussen de 17 en 70 jaar oud. De schrikbarend hoge cijfers worden bevestigd door de RDW. Hoe dit komt? In Nederland kun je een auto kopen zonder rijbewijs, en daarmee neemt de overheid volgens Werksite een groot risico voor de verkeersveiligheid.

Één op de honderd automobilisten gaat de weg op zonder geldig rijbewijs. Opvallend genoeg heeft 25 procent van hen een leidinggevende functie. Goed voorbeeld doet goed volgen? Laten we hopen dat dat in dit geval niet helemaal van toepassing is. De helft van deze 'zwartrijders' is tussen de 17 en 23 jaar oud, een risicovolle groep wegens het ontbreken van jarenlange rijervaring. Onder druk van vrienden worden ze overgehaald om zonder geldig rijbewijs de weg op te gaan, bovendien wordt vaak onterecht gedacht onder alle omstandigheden verzekerd te zijn. 67 procent van onbevoegde bestuurders is man tegenover 33 procent vrouw.

"Een auto is niet alleen een vervoersmiddel, het kan in de verkeerde handen al snel een dodelijk wapen worden," zegt Tom Spitters, eigenaar van Werksite. "Weinig mensen lijken dit te beseffen. Maar liefst 28% van de Nederlanders kent iemand die zonder rijbewijs achter het stuur zit. Voor 7% geldt zelfs dat zij meerdere mensen in hun omgeving hebben die dit doen. Daarbij komt dat één op de vier personen zelf ooit zonder rijbewijs de weg op is gegaan, 8% deed dit vaker. Bijna de helft van de deelnemers vindt een levensbedreigende situatie een goede reden om auto te rijden zonder rijbewijs."

 
 
Bron: Autoweek
 
  22-11-2012  


|

FlitsKaart