470 lussen bespieden bestuurders in Noorden / Update 26-02-2008

 

Rijkswaterstaat heeft in Noord-Nederland 470 detectielussen aangebracht in wegen om verkeersstromen te registreren.

Dankzij de lussen kan worden bekeken hoeveel voertuigen ergens rijden en hoe hard ze gaan. De gegevens worden niet gebruikt om boetes uit te delen bij snelheidsovertredingen, maar om de doorstroming van het verkeer beter te regelen.

De huidige maatregelen op het Europaplein, waarbij het verkeer vanaf de A7 ’s ochtends twee rijstroken mag gebruiken, is te danken aan de detectielussen.

Dagblad van het Noorden schreef op 26-02-2008: Inzet extra camera's en detectielussen tegen files

Rijkswaterstaat zet in het Noorden 470 meetlussen in voor het bestrijden en voorkomen van files. Ze zijn aangebracht in de belangrijkste snelwegen in Groningen, Drenthe en Friesland en registreren de verkeersdruk. De signalen worden vertaald in meer precieze en actuelere verkeersinformatie.

De 'operatie meetlus' heeft bijna twee jaar geduurd. De installatie van de detectielussen – een soort antennedraad die in het wegdek wordt gefreesd – is zo veel mogelijk gecombineerd met onderhoudswerk om extra overlast te voorkomen. Alle meetpunten zijn nu in gebruik. De meeste zijn te vinden in de A28, de A7 en de A32, vooral bij belangrijke op- en afritten rond de grotere steden als Groningen, Assen, Leeuwarden en Heerenveen. Enkele 'blinde vlekken' in de verkeersinformatie zijn daardoor verdwenen, stelt de ANWB.

De via de nieuwe noordelijke meetlussen verzamelde gegevens over de snelheid en intensiteit van het verkeer gaat naar de verkeerscentrale van Rijkswaterstaat in het Gelderse Wolfheeze waar ze zichtbaar worden gemaakt op grote videoschermen. Langs de A28 tussen Groningen en Staphorst is daarvoor zo'n 85 kilometer glasvezelkabel gelegd, een traject in het netwerk dat nog ontbrak. De verkeersinfo wordt ook gebruikt voor het nemen van structurele maatregelen. Zo zijn op de A28 bij Groningen al proeven gedaan met verlaging van de maximumsnelheid om de doorstroming te bevorderen.

In voorbereiding is nu de installatie van verkeerssignalering met oplichtende kruisen en pijlen boven de A7 bij Groningen tussen (in beide richtingen) het Europaplein en de brug over het Winschoterdiep. Het systeem waarschuwt straks ook voor brugopening. Aan de zuidelijke ringweg en een deel van de A28 bij het Julianaplein in Groningen komen 14 'incident management camera's'.

Ze volgen de doorstroming van het verkeer. Ook wordt zichtbaar of zich incidenten voordoen waarbij ingrijpen nodig is. Bij het klaverblad Heerenveen komt dit jaar een infopaneel waarop onder meer adviessnelheden en omleidingen worden aangegeven.

 
 
Bron: RTV Noord
 
  26-2-2008  


|

FlitsKaart