D66 en PvdA: 100km streng controleren

 

Er moeten strenge controles komen op het naleven van de nieuwe maximumsnelheid van 100 kilometer per uur. Dat vinden regeringspartij D66 en oppositiepartij PvdA.

Donderdag is duidelijk geworden dat automobilisten op sommige trajecten al voor maandag 16 maart langzamer moeten rijden. Dat heeft te maken met de hoeveelheid werk in de operatie om alle 130-borden te verwijderen.

D66-Kamerlid Schonis vindt dat het kabinet er niet zomaar van uit kan gaan dat alle automobilisten zich meteen houden aan de nieuwe snelheidsregel. „De politie is niet voornemens om extra controles uit te voeren. Ik ga ervan uit dat de minister een plan de campagne heeft om te controleren.”

Aanvalsplan
Oppositiepartij PvdA roept minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op om met een ’aanvalsplan’ te komen en betere voorlichting. „Het teruggaan van 130 naar 100 vergt een enorme gedragsverandering”, zegt Kamerlid Moorlag. „Ik merk het zelf ook op sommige trajecten in Groningen. Het voelt bijna tegennatuurlijk om 100 te gaan rijden. Zelf heb ik zo mijn twijfels. Dan denk ik: ’ach, die stikstof waait wel naar Duitsland toe’.”

’Het wordt gevaarlijker op de weg dan met 130’
De VVD moest een enorme draai maken om de snelheidsverlaging van het kabinet mogelijk te maken. Kamerlid Remco Dijkstra blijft het een ’rotmaatregel’ vinden. Hij gaat ervan uit dat mensen zich houden aan de snelheidsverlaging en ziet niets in extra controles. „Het is vooral een boekhoudkundig en juridisch verhaal om vergunningen overeind te houden bij de rechter”, zegt de liberaal.

VVD’er vreest verveling
De VVD’er vreest dat mensen zich meer gaan vervelen door de lagere snelheid en dat automobilisten daardoor andere dingen gaan doen. Hij vreest voor een toename van telefoongebruik. „Mensen moeten zich wel gewoon aan de wet houden.”

Volgens PVV-Kamerlid Roy van Aalst is het zonder controles een ’symboolmaatregel’. De parlementarier denkt dat niemand zich er aan gaat houden. „We kunnen dus gewoon lekker 130 blijven rijden.”

Minister Grapperhaus vindt het niet verstandig als politici oproepen doen om de wet te overtreden. Hij laat verder weten dat de politie ’gewoon’ blijft inzetten op handhaving. Er is geen aanvalsplan. „Als uit rapportages blijkt dat aanvullende handhaving nodig zou zijn, dan wil ik daar met mijn collega’s over zitten.” De CDA-bewindsman sluit niet uit dat er in de toekomst meer trajectcontrole komen.

Ook in het nieuws:

Winkeldief die voor het eerst steelt niet meer vervolgd

Winkeldieven die voor het eerst de fout in gaan, worden in Amsterdam niet meer automatisch aangehouden en vervolgd. Hierdoor willen de politie en het Openbaar Ministerie meer capaciteit vrijmaken voor andere zaken.

 

https://www.telegraaf.nl/nieuws/1123154073/winkeldief-die-voor-het-eerst-steelt-niet-meer-vervolgd

 

 

 
 
Bron: de Telegraaf
 
  3-5-2020  


|

FlitsKaart