Flits-apps als Waze en Flitsmeister verboden in Duitsland (nou en?)

 

Bestuurders die een flitspaal-waarschuwing in de auto gebruiken, lopen voortaan kans beboet te worden in Duitsland. De Bondsraad heeft hiertoe de wegenverkeerswet aangescherpt.

In de wegenverkeerswet was al opgenomen dat ingebouwde radarverklikkers en losse apparatuur die ertoe dient om controles aan te kondigen of te verstoren verboden is. Sinds 14 februari mogen ook apps met die functie niet meer. Tot voor kort was dit nog een grijs gebied omdat telefoons dat niet als hoofddoel hebben.

Artikel 23 in de wegenverkeerswet is nu veranderd, zodat het ook om apparaten gaat die naast hun hoofddoel ook de controles kunnen verklikken en/of verstoren. Als je alleen de flitspaal-app installeert, ben je echter niet strafbaar. Alleen het gebruik is verboden. Hetzelfde geldt voor navigatieapparatuur. Veel navigatiesystemen worden geleverd met een vooraf geïnstalleerde flitspaal-waarschuwing. Als je die functie echter permanent uitschakelt, ben je niet strafbaar.

Er zit ook nog een flinke een maas in de nieuwe wet. De passage in de wegenverkeerswet verwijst expliciet naar de bestuurder. Andere passagiers zijn vrijgesteld. In theorie zou de bijrijder een flitspaal-app mogen gebruiken. Het probleem daarbij is alleen dat hij de bestuurder ook niet mag waarschuwen voor flitspalen. Maar dat bewijzen lijkt ons bij voorbaat een lastige zaak voor de aanklager wanneer het op een rechtszaak aankomt.

 

Flitsservice: Laat je niet gek maken. Alsof daar serieus controle op zal komen. Al vele jaren op pad door landen als Zwitserland en Frankrijk met de aanbevelingswaardige app van Blitzer.de Nog nooit een controle hiervoor gezien. Net als de verplichte alcoholtester. Elk jaar weer bangmaak artikelen. Handhaving is er zo goed als niet op.Blitzer.de


 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  20-2-2020  


|

FlitsKaart