Lid arrestatieteam rijdt te hard, crimineel krijgt boete





 

Hij heeft een staat van dienst in het Amsterdamse criminele milieu vanwege geweldszaken, maar de verkeersboete van honderden euro’s die Romeo R. (Suriname, 1949) onlangs kreeg, moest justitie maar kwijtschelden. Het was de politie die veel te hard reed, acht hij zonneklaar.

Op basis van een tip dat ze wapens bij zich hadden, werden R. en een vriend op 9 april in Den Haag door een arrestatieteam van de weg gehaald. Kappen over hun hoofden, boeien, de rataplan.

Terwijl ze werden afgevoerd, zal hun auto zijn meegenomen door een politieman, in de voor arrestatieteams gebruikelijke rijstijl. Laten we die vlot noemen.

De wapenzaak liep op niets uit, maar R. wordt toch door de staat achtervolgd, want de auto op naam van zijn zoon werd geflitst terwijl die véél te hard reed. Het beroep dat hij aantekende tegen de forse boete van tegen de 500 euro werd afgewezen.

Justitie vindt dat hij ‘niet aannemelijk heeft gemaakt’ dat hij ‘de gedraging (het te hard rijden) niet heeft begaan’.

Opmerkelijk, omdat hij 22 minuten voor de overtreding was aangehouden.

R. ‘heeft geen toegang heeft tot de informatiesystemen van politie en Openbaar Ministerie’, schrijft advocaat Jan-Hein Kuijpers in het beroepschrift tegen de boete, maar de kwestie is eenvoudig op te helderen als justitie daar wél in kijkt.

Kuijpers vindt het ‘een wonderlijke gang van zaken’. “De politie en justitie willen geen sorry zeggen voor de onterechte aanhouding, maar dat ze proberen mijn cliënt voor deze evident onterechte boete te laten opdraaien, is uitermate onprofessioneel.”

Reactie Flitsservice: Zoals we al vele jaren zeggen: Het OM en specifiek het CVOM (Centrale Verwerking Openbaar Ministerie) leest nauwelijks nog inhoudelijk bezwaren. Bijna altijd zul je naar de rechter moeten die, als je een goed verhaal hebt, je dan alsnog gelijk geeft. Niet vergeten om dan voor een vergoeding van je kosten te vragen.

 
 
Bron: Het Parool
 
  27-5-2019  


|

FlitsKaart