Reuzen-zebrapad met vleugels moet voetgangers beter beschermen

 

Vlaanderen heeft er een nieuwe oversteekplaats bij: het gevleugelde zebrapad. Dat is tot driemaal breder dan een gewoon zebrapad en moet de kans op dodehoekongevallen verkleinen.

Waar een gewoon zebrapad minstens drie meter breed is, telt de gevleugelde variant er al snel negen. Die extra buffer moet overstekende weggebruikers vooral voor hoger zittende vrachtwagenbestuurders veel zichtbaarder maken. Want ook vóór een vrachtwagen zit een dode hoek. Vooral bij scholen zorgt dit voor mogelijk gevaarlijke situaties, bijvoorbeeld wanneer kinderen aansluiten bij een groep die al op het zebrapad overstak.

Het allereerste gevleugeld zebrapad werd aangelegd bij een school in Brugge, nadat daar twee jaar geleden de 6-jarige Yamen Shelleh door een vrachtwagen werd overreden. ,,Daar ontstond het idee het zebrapad te verlengen, tegen de rijrichting in", vertelt schooldirecteur Marc Slosse. ,,Sindsdien stoppen de auto's voor onze schoolpoort vijf meter eerder, of bijna twee keer zo ver van overstekende voetgangers." Beugels aan de kant van de weg moeten ervoor zorgen dat voetgangers keurig in het midden oversteken.

Omdat uit proefprojecten in Brugge en Melle blijkt dat gevleugelde zebrapaden de verkeersveiligheid verhogen, gaat het Belgische Agentschap Wegen en Verkeer ze nu op meerdere wegen bij scholen installeren. Het eerste 'officiële’ exemplaar wordt morgen in gebruik genomen bij een basisschool in Zottegem.

Zie een foto van de situatie bij de bron.

Reactie Flitsservice: Wij zijn tegen zebra's op drukke doorgaande wegen in de bebouwde kom. Te vaak gebeuren daar dodelijke ongevallen omdat of de voetganger zonder kijken de zebra oploopt, de voetganger in de dode hoek valt van de auto of vrachtwagen en niet gezien wordt tot het laatste moment of dat er hork voorbij racet. 

Maar als dit kan helpen, dan beter dit.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  23-5-2019  


|

FlitsKaart