Veilig Verkeer Nederland lanceert gratis app 'Uit de hoek'





 

Kennis over de dode hoek is bij veel volwassenen weggezakt. Dankzij de augmented reality app ‘Uit de hoek’, die Veilig Verkeer Nederland vandaag lanceert, leren ouders en kinderen thuis over de dode hoek van grote voertuigen in het verkeer.

Volwassenen voorlichten over de dode hoek
Veilig Verkeer Nederland deed onderzoek naar hoe volwassen fietsers omgaan met de dode hoek van grote voertuigen in het verkeer. Bijna de helft van de respondenten koos de verkeerde plek bij de vrachtauto waar ze zich als fietser veilig dachten op te stellen. 4 van de 10 volwassenen wist niet dat ook tractors en shovels een gevaarlijke dode hoek hebben*. 

Dimitri Jongeneel, vrijwillig bestuurslid van Veilig Verkeer Nederland Utrecht, is aanjager van het plan om volwassenen beter voor te lichten over de dode hoek. In 2014 was hij zelf slachtoffer van een klassiek dodehoekongeval. ‘Door mijn persoonlijke bagage zie ik hoe gevaarlijk het verkeer kan zijn. Vaak loopt het met een sisser af, maar als het fout gaat, is het ook goed fout.’

Gratis app Uit de hoek
Vanaf nu is de app ‘Uit de hoek’ gratis te downloaden in de appstores. Hiermee wil Veilig Verkeer Nederland ouders via hun kinderen op een leuke manier samen leren waar de dode hoek van grote voertuigen zich bevindt. En natuurlijk hoe zij zich in dodehoeksituaties veilig gedragen.

Dimitri is vanaf het begin bij de ontwikkeling van de app betrokken. ‘Er gingen heel wat brainstormsessies aan dit eindproduct vooraf. Eerst wilden we op locatie mensen binnen vijf minuten inzicht geven in de dode hoek. Maar dat bleek lastiger dan gedacht. Met deze app hopen we via de kinderen volwassenen te bereiken. Mijn doel is om zoveel mogelijk mensen bewust te maken. Voor mij geldt: Hoe meer aandacht we ervoor krijgen, hoe beter.’

Augmented reality
Met de augmented reality techniek tover je verkeerssituaties op je keukentafel. Als speler zoek je met je ouders naar schoolspullen die op weg naar huis uit je tas zijn gevallen. Hierbij kom je steeds in dodehoeksituaties terecht. De bedoeling is dat ouders en kinderen samen kijken hoe de fietser uit de dode hoek blijft. De app sluit aan bij de behoefte van ouders om thuis aandacht te besteden aan de verkeersopvoeding. Met deze app kun je op een interactieve en speelse manier iets leren over verkeer.

Reactie Flitsservice: Als u serieus bent om uw kind op de gevaren van de dode hoek van auto's en vrachtwagens te wijzen hoeft u ze alleen maar dit artikel te laten lezen. Ja, dat is confronterend, maar dat is wel een boodschap die misschien beter blijft hangen dan "een game". Kijk om je heen, verwacht niet dat je gezien wordt, ook al heb je voorrang, verwacht geen voorrang, maak oogcontact.

 
 
Bron: VVN
 
  23-4-2019  


|

FlitsKaart