A12 omgedoopt tot regenboogroute

 

De A12 van Den Haag tot aan de Duitse grens gaat vanaf donderdag door het leven als de regenboogroute. Het traject wordt gemarkeerd door gekleurde plastic banden rondom de lantaarnpalen in de middenberm. Elke paal krijgt vier banden met verschillende kleuren, die elk symbool staan voor de vier typen landschappen die de weg doorkruist.

Het is de bedoeling dat de weg door de met identieke banden uitgeruste palen rustiger en overzichtelijker wordt. "Op elke plek op de A12 is zichtbaar voor de automobilist dat hij zich op deze weg bevindt", zegt een woordvoerder van Routeontwerp, dat het idee ontwikkelde. "De snelweg en het landschap veranderen voortdurend door bijvoorbeeld de bouw van verschillende geluidsschermen en oprukkende bedrijventerreinen. De weg dreigt daardoor rommelig en onsamenhangend te worden en daar proberen wij iets aan te doen."

Over de kleuren heeft het bureau, dat een initiatief is van de ministeries van Verkeer, Vrom en LNV, goed nagedacht. Rood staat voor stad, paars voor wonen en recreatie, lichtgroen voor weiland en donkergroen voor bos. Donderdag worden de laatste banden geplaatst.

De totale kosten voor het project bedragen 120 duizend euro. Dat is volgens de woordvoerder een klein deel van de 1,2 miljard die in totaal wordt uitgetrokken voor de vertimmering van de A12. Tot 2015 legt Rijkswaterstaat er spitsstroken aan en de weg wordt op sommige stukken verbreed.

Of het project met de gekleurde banden navolging gaat krijgen op andere wegen, is nog niet bekend. "Het is het eerste project van Routeontwerp en het is specifiek voor de A12."

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  5-7-2008  


|

FlitsKaart