A13: Lucht schoner bij 80 km





 

Auto's die niet sneller rijden dan 80 kilometer per uur vervuilen de lucht minder. Langs de A13 ter hoogte van Overschie, waar deze snelheidsbeperking sinds mei geldt, is de uitstoot van schadelijke stoffen aanzienlijk verminderd.



Dat blijkt uit metingen door de milieudienst Rijnmond. De uitstoot van stikstofoxiden (NO2) is met enkele procenten afgenomen sinds de invoering van de 80 km-regeling, stelt de dienst. Hoofd bureau Lucht L. Hermans verwacht dat de doelstelling - 7 procent minder vervuiling - wordt gehaald. ,,Maar het exacte percentage kan nog variëren, ergens tussen de 4 en 12.'' De dienst houdt een slag om de arm, omdat de metingen nog niet zijn afgerond. Naar verwachting gaan volgende week de eerste resultaten naar de ministeries van Verkeer en VROM.



Ondanks de verbetering verwacht de milieudienst dat de uitstoot van schadelijke gassen bij de noordelijke invalsweg van Rotterdam nog altijd boven de wettelijk toegestane concentratie blijft. De concentratie stikstofoxiden langs de snelweg ligt al jaren rond 55 mg/kubieke meter, waar de overheid het maximum op 40 mg heeft gesteld.



Sinds 11 mei is de A13 tussen het Kleinpolderplein en de afslag Rotterdam Airport het eerste stuk snelweg in Nederland waar een permanente maximumsnelheid van 80 km/uur geldt. Doel is de luchtverontreiniging en de lawaai- en stankoverlast waarmee de ruim 16.000 inwoners van Overschie kampen, te verminderen.



Overtreders worden aangepakt via trajectcontrole: videocamera's registreren de snelheid over een afstand van 1,8 kilometer. Begin juni lag het gemiddelde op 3000 snelheidsovertredingen per dag. Volgens officier van justitie J. Spee, hoofd bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie, is dat aantal deze zomer niet gedaald. Dat `slechts' 2 procent van de naar schatting 150.000 dagelijkse weggebruikers in de fout gaat, stemt justitie tevreden. ,,Maar dat moet verder omlaag. Dat is belangrijk voor de mensen die langs de A13 wonen en goed voor het milieu'', aldus Spee. Automobilisten die denken de dans te ontspringen, komen bedrogen uit, waarschuwt de officier. ,,De pakkans is 100 procent.''



Omwonenden van de A13 zijn gematigd positief over de snelheidsbeperking. De geluidsoverlast is met een kwart afgenomen, stelt de Stichting Gezond Overschie. Niettemin is volgens de bewonersorganisatie een structurele oplossing ver weg.



Om de buurt te ontlasten zouden de - opnieuw uitgestelde - verlenging van de A4 tussen Delft en Schiedam en een verbindingsweg tussen de A16 en de A13 er snel moeten komen.



(Door Daan van de Staaij))

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  9-2-2002  


|

FlitsKaart