Aantal files neemt af





 

UTRECHT (ANP) - Het aantal files in Nederland is in het eerste halfjaar van 2002 afgenomen. Dat stellen medewerkers van het Traffic Information Centre (TIC) in Utrecht op basis van eigen waarnemingen.



Exacte cijfers over het aantal files in de eerste zes maanden zijn nog niet voorhanden. Volgens TIC, een samenwerkingsverband van Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD), zijn aanzienlijk minder files geconstateerd op knooppunten waar in het verleden vrijwel dagelijks opstoppingen waren. Dat is onder meer het gevolg van de komst van een groot aantal extra rijstroken op de wegen, zoals voor bussen en vrachtwagens.



,,De dagelijkse files bij Houten richting Everdingen zijn vrijwel verdwenen door de komst van een zogeheten plusstrook die 's middags open gaat. Hetzelfde geldt voor de spitsstrook op de A28 richting Utrecht. Ook daar staan nu veel minder files, net als bij Muiden door de komst van een wisselstrook. Mensen wachten gewoon voor de slagboom totdat die open gaat'', aldus T. Gerritsen van TIC.



Zijn collega K. Hofman benadrukt dat ook de vakantiespreiding een oorzaak is van aanzienlijk minder opstoppingen. ,,Vroeger viel de zomervakantie in de maanden juli en augustus. Nu is die gespreid van maart tot en met september'', aldus Hofman.



Ook de toeritdoseringen die op steeds meer plekken komen boven opritten werken volgens Gerritsen en Hofman positief voor een goede doorstroom. Vorig jaar meldde de Adviesdienst Verkeer en Vervoer over het jaar 2000 ook al positieve geluiden over allerlei voorzieningen op en rond wegen. Toen werd de groei van het aantal files flink afgeremd.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  14-8-2002  


|

FlitsKaart