Aantal hardrijders Leursebaan niet 'exorbitant', wel 'verwonderlijk'





 

Zaterdagavond, de politie slingert 95 hardrijders op de bon op de Leursebaan, route van Breda naar Etten-Leur.

Op 799 gecontroleerde voertuigen. Veel of niet?

Volgens politiewoordvoerster Inge Rijgersberg is geen sprake van een ’exorbitant hoge score’. "Maar het is wel redelijk verwonderlijk dat er met al die maatregelen, die toch algemeen bekend zijn, nog zoveel te hard wordt gereden." De politie handhaaft dan ook de controles.

In het najaar van 2009 vielen er drie dodelijke slachtoffers bij twee ongevallen op de Leursebaan. In februari 2010 zijn maatregelen getroffen: bermkanten zijn verhard, er zijn verhoogde vlakken gelegd en de rijbaan is versmald door nieuwe belijning. Ook zijn er grote waarschuwingsborden geplaatst.

Gemeente-woordvoerder Wiet Kerkhoven wil nog geen harde conclusies trekken. Controles moeten volgens hem over langere periode worden gedaan. Maar het aantal ernstige ongevallen staat sinds februari wel op nul, benadrukt hij. "Dan kun je stellen dat de maatregelen werken. We hebben ook de indruk dat er minder hardrijders zijn." Begin volgend jaar wil de gemeente met de handhavers de Leursebaan evalueren.

Woordvoerster Ineke Pilaar van het Openbaar Minister zegt niet over te zullen gaan op verdrievoudiging van boetes, zoals het OM begin dit jaar nog als optie noemde. De aanleiding is er niet direct en structurele verhoging van boetes is lastig, zegt ze. "Bij zeer ernstige overtredingen kunnen we wel variëren met boetes." Bewoonster Carola van der Meer is niet gerust: "Er zit veel verkeer op de Leursebaan, vooral sluipverkeer. Daar moet iets aan gebeuren. En misschien, als we de controles op een rij hebben, komen we tot de conclusie dat alleen flitspalen helpen."

 
 
Bron: BNdeStem
 
  28-9-2010  


|

FlitsKaart