Aantal verkeersdoden licht gedaald





 

29 APRIL 2003 - DEN HAAG (ANP) - In 2002 zijn 1066 personen omgekomen in het verkeer. Daarmee is het aantal verkeersdoden vergeleken met 2001 licht gedaald. Dat bleek gisteren uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de Adviesdienst Verkeer en Vervoer van Rijkswaterstaat.











De grootste daling deed zich voor onder fietsers. Daarentegen is het aantal verkeersdoden onder motorrijders en brom- en snorfietsers flink gestegen.



Sinds de jaren zeventig daalt het aantal verkeersdoden jaarlijks gemiddeld met 3 procent, in 2002 is die daling 2 procent. Ruim eenderde van de slachtoffers valt onder voetgangers, fietsers en brom- en snorfietsers. Vooral onder die laatste groep vielen vorig jaar meer doden; met ruim honderd zijn dat er 26 meer dan in 2001.



Het aandeel van jongeren onder de verkeersdoden is verder hoog, ruim 30 procent is tussen de vijftien en dertig jaar. Opvallend in de cijfers is ook dat driekwart van de doden en gewonden valt op wegen met een toegestane snelheid van vijftig en tachtig kilometer per uur.



Maatregelen



Om het aantal verkeersdoden terug te dringen heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat al de nodige maatregelen getroffen. In 1998 is gestart met het project Duurzaam Veilig, dat voor de komst van meer dertig- en zestig-kilometerzones zorgde en bromfietsers op de rijbaan mogelijk maakte. Sinds dit jaar is verder de dodehoekspiegel op vrachtwagens verplicht en op 1 oktober komt er een verbod op radardetectors om snelheidsovertredingen tegen te gaan.

 
 
Bron: Zwolse Courant
 
  29-4-2003  


|

FlitsKaart