'Actie tegen A4 in west boeiend'





 

STEENBERGEN - Hoewel de gemeente vast moet houden aan het westelijke A4-tracé, hoopt burgemeester G. van Wijk dat de actiegroep 'West Funest' er alsnog in slaagt om de landelijke politiek op andere gedachten te brengen.




De actiegroep, voluit 'A4 West Funest voor stad en gewest' geheten, had woensdagavond een gesprek met Van Wijk en wethouder M. Lambers. Beide collegeleden staan volgens de eerdaags vertrekkende burgemeester zeer welwillend tegenover de initiatieven die 'West Funest' ontplooit. "Boeiend", noemt Van Wijk ze. "Ik blijf de ontwikkelingen dan ook met belangstelling volgen."

Hij vindt het wel een voorwaarde dat de aanleg van het stuk A4 tussen Bergen op Zoom en Klutsdorp hierdoor geen vertraging oploopt. Dat wil de actiegroep volgens woordvoerder R. de Vreede ook niet op haar geweten hebben. "Die omleiding bij Halsteren moet er vóór 2008 komen, anders vervalt de rijkssubsidie."

De Vreede benadrukt bovendien nog maar eens dat 'West Funest' de A4 ook niet terug op het bordje van 'Kies Best, Kies West' wil schuiven, de actiegroep die met succes het oostelijke tracé bestreed. "Liefst zouden we zien dat die weg er helemaal niet komt, want Steenbergen heeft er niets aan. Als het toch moet, dan willen we dat Steenbergen er zo min mogelijk last van heeft."

De enige manier om duidelijk te krijgen welk tracé voor Steenbergen de minste nadelen met zich meebrengt, is volgens 'West Funest' een vergelijking tussen drie tracés: west, oost en 'Welberg-oost'.



Rechte lijn


De laatste optie is een variant op het allereerste plan van dertig jaar geleden, waarbij simpelweg een rechte lijn werd getrokken van Dinteloord naar Philip Morris in Bergen op Zoom. "Als je deze mogelijkheden goed onderzoekt en alle plussen en minnen op een rijtje zet, is de keuze eigenlijk heel eenvoudig. Maar dat is nooit gebeurd", aldus De Vreede. De actiegroep accepteert het risico dat uiteindelijk toch het westelijke tracé als 'beste' uit de bus komt.

De vraag is eerst of 'West Funest' de Tweede Kamer zover krijgt dat er zo'n onderzoek komt. Normaal gesproken volgen de ministers van Vrom en Verkeer het advies van de gemeenten Steenbergen en Bergen op Zoom, alsmede de provincie, en die hebben zich dus uitgesproken voor een A4 ten westen van Steenbergen. Pas als het parlement dit tracébesluit gaat behandelen (naar verwachting in de eerste helft van 2004) kan er officieel bezwaar worden aangetekend.

"Dat moet de actiegroep dan doen, want wij staan machteloos", zegt burgemeester Van Wijk. Voor die tijd wil 'West Funest' al wel fanatiek gaan lobbyen in politiek Den Haag. "We zijn misschien wel laat met onze reactie, maar zeker niet té laat", stelt De Vreede.

 
 
Bron: BN / DeStem
 
  6-7-2003  


|

FlitsKaart