Afgeblazen Belgisch wegenvignet weer helemaal terug

 

Het in Nederland verafschuwde Belgische wegenvignet is weer helemaal terug op de politieke agenda in België.

Het vignet dat dit voorjaar na grote protesten vanuit Nederland en op aandringen van premier Jan Peter Balkende door de Vlaamse minister-president Yves Leterme werd afgeblazen, is bezig met een wederopstanding.

Discussie

Het is nu de regering van het gewest Brussel die het debat over het vignet wil hervatten. Eerder deze week pleitte ook de Waalse regering daar al voor. Samen met de Vlamingen willen ze toch weer tot een vorm van een wegenvignet komen.

Vorige maand werd al duidelijk dat Vlaanderen een kilometerheffing wil voor vrachtwagens, met eveneens grote gevolgen voor de Nederlandse transportsector.

Kosten

De drie gewesten Vlaanderen, Wallonië en Brussel waren het begin dit jaar eens over een vignet voor alle auto’s op de snelweg. De Belgen zouden de kosten terugkrijgen, buitenlandse automobilisten niet.

In Nederland ontstond er fel verzet, geleid door De Telegraaf en de ANWB. Automobilisten zouden 10 tot 60 euro extra moeten betalen voor een dagje Antwerpen of een doorreis naar Frankrijk.

Prostest

Vervolgens kwam er ook in België protest, van horeca en winkeliers in Antwerpen bijvoorbeeld en van pretparken als Plopsaland die miljoenenschade vreesden door het mogelijk wegblijven van honderdduizenden Nederlandse bezoekers.

Leterme, toen Vlaams minister-president en nu beoogd premier van België, blies het hele project in maart af na een bezoek aan premier Balkenende. Het vignet kreeg volgens Leterme geen goedkeuring van de Europese Commissie, wegens discriminatie.

Maar terwijl Leterme al vijf maanden probeert een federale Belgische regering te vormen, lijkt het vignet bij Walen, Vlamingen en Brusselaars weer helemaal terug. Begin december is al het eerst politieke overleg.

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  23-11-2007  


|

FlitsKaart