Agent moet boeten

 

De politie blijft agenten opjagen zoveel mogelijk bonnen te schrijven. Als ze hun quotum niet halen worden ze zelfs gekort op hun salaris.

Dat blijkt uit een speciaal contract van de politie Rotterdam-Rijnmond dat in het bezit is van De Telegraaf. Herhaaldelijke oproepen vanuit de Tweede Kamer om dit soort bonnenquota af te schaffen, worden simpelweg genegeerd. De SP wil dat demissionair minister Hirsch Ballin (Binnenlandse Zaken) zo snel mogelijk ingrijpt.

Staandehoudingen
Uit het zogenaamde Verantwoordingsverslag blijkt dat Rotterdamse agenten dit jaar minstens 120 bonnen moeten uitschrijven, waarvan de helft staandehoudingen. Als zij dat niet halen, moeten ze akkoord gaan met een korting op hun salaris.

Ik ben op de hoogte van de consequentie van het niet halen van het aantal mini’s in het jaar 2010. Dit houdt in dat er per eerst volgende periodiekmoment geen periodiek aan mij wordt toegekend, dan wel dat er een periodiek wordt ingehouden, zo staat in het document, dat de agent moet ondertekenen. Een mini-proces verbaal is een bekeuring voor relatief simpele overtredingen.

Woedend
De SP is woedend over de gang van zaken. De partij vindt het onbestaanbaar dat agenten nog steeds worden ingezet als bonnenschrijvers. Dit is een perverse prikkel, aldus Kamerlid Van Raak. De bonnenquota zijn een paar jaar geleden uit de landelijke prestatieafspraken gehaald. Voormalig PvdA-minister Ter Horst wees op de eigen verantwoordelijkheid van de korpsen.

Bonnen schrijven hoort bij het werk en dit is zeker geen onhaalbare afspraak, aldus een woordvoerder van de politie Rotterdam-Rijnmond. Gewone politiemensen zijn zo’n tweehonderd dagen op straat en per dag zeker zes uur, dan zien ze wel honderden overtredingen. Als daar elke dag de ernstige worden uitgehaald, halen ze 120 bekeuringen makkelijk.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  25-9-2010  


|

FlitsKaart