Agent veroordeeld wegens doorspelen informatie646x

Een corrupte agent van de regiopolitie Groningen heeft gevoelige informatie doorgespeeld aan een bevriende crimineel. Hij waarschuwde voor een inval en spitte door een strafdossier om hem te helpen. De 51-jarige brigadier en buurtagent uit Muntendam werd vrijdag door de rechter veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur . Hij werd eerder al ontslagen.

De politieman geeft de strafbare feiten toe. Hij wilde naar eigen zeggen een behulpzame overbuurman helpen om te stoppen met zijn hennepkwekerij. Daarom waarschuwde hij voor de inval en dook hij in een strafdossier om hem op de hoogte te houden van het onderzoek tegen hem.Justitie spreekt van ernstige feiten en geeft nadrukkelijk aan dat burgers de politie blind moeten kunnen vertrouwen. Volgens de officier ’raakt dit de integriteit van de politie in het hart’.

De brigadier is niet de enige die een scheve schaats reed. Ook een 55-jarige hoofdagent uit Ten Boer ging in de fout door geinde verkeersboetes voor zichzelf te houden. Enkele door buitenlandse automobilisten contant betaalde verkeersboetes werden door hem niet afgedragen. Volgens de agent was er geen kwade opzet in het spel. Hij stelt de boetes te zijn ’vergeten’ en spreekt van haast en slordigheid. Zo bleef het geld van twee boetes achter in een oude niet gebruikte dienstjas. Het gaat in totaal om enkele honderden euro’s.

Ook deze agent werd na onderzoek ontslagen. Hij werd vrijdag door de rechter veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur. De rechter gaat, anders dan de man zelf, wel uit van opzet.

In beide gevallen hield de rechter wat de hoogte van de straf betreft nadrukkelijk rekening met het feit dat beide agenten door alles hun baan kwijt zijn.

Bron:  DvhN

Melder: Opa TRP

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram