Agenten bekeuren in vrije tijd





 

DEN HAAG - Politieagenten van het korps Haaglanden kunnen voortaan ook in hun vrije tijd verkeersovertreders bekeuren. De politie stelt daarvoor nog deze maand een zogenoemde horkenlijn in.




Als één van de bijna 3000 politiemedewerkers met opsporingsbevoegdheid een overtreding ziet, zoals bijvoorbeeld te hard rijden, bumperkleven of het afsnijden van andere weggebruikers, kan de agent een speciaal telefoonnummer bellen. Via dit nummer kan de politieagent het kenteken van de auto van de overtreder en de aard van de verkeersovertreding doorgeven.
Als de politieman of vrouw later op het bureau komt, kan deze het inmiddels aangemaakte concept proces-verbaal uitwerken. Als het proces-verbaal is afgerond, gaat het naar het Openbaar Ministerie (OM). Het OM stuurt de 'horkerige automobilist' dan binnen tien dagen een bekeuring.


De horkenlijn is, zo benadrukt een woordvoerster van het korps Haaglanden, uitsluitend bestemd voor politiemensen en niet voor 'gewone burgers'. "Collega's zien vaak overtredingen. Ze hebben natuurlijk niet altijd pen en papier bij de hand, maar via de horkenlijn kunnen ze een overtreding direct doorbellen. Handsfree, natuurlijk. Met de horkenlijk hopen we de verkeersveiligheid in de regio te vergroten." Het toezicht op het verkeer wordt in elk geval flink vergroot door de invoering van de telefoonlijn.



Succes



Haaglanden is niet het eerste korps dat de horkenlijn gaat gebruiken. De lijn bestaat sinds april 2002 in de regio Gelderland-Midden, waar korpschef Bakker het idee bedacht. Later introduceerden ook de politiekorpsen van Brabant-Noord, Brabant Zuid-Oost , Gelderland-Zuid en Noord-Oost Gelderland.
Volgens de politie in deze regio's is de horkenlijn een doorslaand succes. Zo werden in Gelderland-Midden vorig jaar in een tijdsbestek van vier maanden bijvoorbeeld met 305 meldingen in totaal 400 verkeersovertredingen gemeld.

Het Centraal Justitieel Incassobureau in Leeuwarden verstuurde daarop voor 32000 euro aan bekeuringen.

 
 
Bron: Haagsche Courant
 
  7-4-2003  


|

FlitsKaart