Agenten gaan minder boetes uitdelen

 

De politiebonden hebben nieuwe, zwaardere acties aangekondigd in hun strijd voor een betere cao. Er zullen alleen nog maar boetes worden uitgeschreven als de openbare orde of de veiligheid in het geding is. Vakbonden ACP en ANPV hebben bovendien het personeel van bureau Orde en Bewaking in de regio Den Haag opgeroepen zaterdag te staken. Deze afdeling is verantwoordelijk voor de beveiliging van onder meer de ambassades.

De Nederlandse Politiebond (NPB) gaat in de loop van de maand over tot verschillende landelijke stakingen bij de politie. (ANP) Na zaterdag zullen er nog meer acties volgen, als het aan de Nederlandse Politiebond (NPB) ligt. Komende twee weken zullen meerdere korpsen het werk neerleggen. Op 23 , 28 en 31 januari zullen agenten in het hele land staken. ‘We draaien dan een zondagsdienst’, zegt Hans van Duijn van de NPB.

Sinds eind december voeren politieagenten al een coulanter boetebeleid bij kleine overtredingen. Als het aan de bonden ligt wordt de kans op een boete nog kleiner. Ook zwaardere overtredingen worden vanaf volgende week niet meer worden beboet. ‘Het is aan de individuele agent om te bepalen hoe ver hij gaat. Maar een automobilist die ’s nachts 50 kilometer te hard rijdt op een rustige weg waar het niet glad is, zou hij bijvoorbeeld geen boete kunnen krijgen’, zegt Gerrit van de Kamp van de ACP.

De politiebonden liggen sinds begin december in de clinch met Guusje ter Horst, minister van Binnenlandse Zaken. De minister heeft de politieagenten een loonverhoging van 5,75 procent over twee jaar aangeboden. Ze biedt agenten op straat die al een jaar aan de top van hun schaal zitten, tevens een toeslag van 100 euro bruto per maand. De bonden vinden dat te weinig. Maar over hoe groot de loonstijging wel moet zijn, zijn ze het oneens. De ACP eist een verhoging van 200 euro netto. De NPB zet in op 6,6 procent loonsverhoging in twee jaar.

De minister vindt dat de bonden te snel tot actie overgaan, aldus een woordvoerder. ‘Iedereen mag actie voeren voor een betere cao, maar wel nadat de onderhandelingen mislukt zijn. De bonden willen niet eens onderhandelen.’

De korpsbeheerder van de politie Haaglanden spant een kort geding aan om de staking tegen te houden. In december spanden de Amsterdamse en Rotterdamse korpsbeheerders ook al een kort geding aan tegen de ACP en ANPV. De rechter stond de werkonderbreking van agenten tijdens de voetbalwedstrijden Feyenoord - AZ en Ajax - PSV toen toe.

 
 
Bron: Volkskrant 3-1-08
 
  1-3-2008  


|

FlitsKaart