Agenten gaan undercover om taxi's te controleren


AMSTERDAM - Politieagenten in burger rijden volgend jaar in Amsterdam mee in taxi's om notoire veelplegers in het verkeer aan te pakken. In de hoofdstad rijden enkele tientallen taxichauffeurs rond die de verkeersregels regelmatig aan hun laars lappen.
"Sommige chauffeurs begaan tientallen overtredingen in een jaar", zei een woordvoerder van de Amsterdamse politie woensdag, die een bericht hierover in De Telegraaf bevestigde.

Agenten stappen 'undercover' in, rijden hun ritje, betalen de chauffeur en geven hem een proces-verbaal, als hij overtredingen op zijn naam heeft staan. "Eerst betalen wij netjes wat op de meter staat en vervolgens betalen zij wat bij ons nog op de meter staat", aldus de politiezegsman.
Strengere regels
Het is een van de middelen om vanaf 1 januari op de Amsterdamse taximarkt het kaf van het koren te scheiden. Dan gelden strengere landelijke regels voor taxichauffeurs. Eerder liet de gemeente Amsterdam al weten dat vanaf begin volgend jaar streng wordt gekeken of chauffeurs hun verplichte taxi-examen hebben gehaald. Zo gaan de politie en de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat extra controles houden op taxistandplaatsen.
Het is al lange tijd een chaos in de Amsterdamse taxiwereld. Sinds de liberalisering van de taximarkt is de concurrentie moordend. Niet alle chauffeurs leven de regels na. Veel chauffeurs laten klanten staan voor korte ritjes, weigeren de meter aan te zetten of beduvelen onwetende toeristen door een omweg te nemen naar hun bestemming.

Bron:  Nu.nl

Melder: Sandeman