Agenten liegen in verklaring na ruzie over boete (UPDATE; OM in beroep)

 

Twee Amsterdamse agenten hebben zo gelogen over een uit de hand gelopen arrestatie na een ruzie om een parkeerboete dat de rechtbank de strafzaak tegen de beboete man en diens partner van tafel heeft geveegd.

Het Openbaar Ministerie mag de verdachten niet meer vervolgen voor fysiek en verbaal geweld tegen de agenten, omdat zij zowel in hun proces-verbaal als onder ede als getuigen de waarheid hebben verdraaid, zo blijkt beelden van beveiligingscamera's.

De agenten op scooters wilden 13 november 2009 in Westerpark een bekeuring uitdelen omdat een auto verkeerd geparkeerd stond voor de woning van de eigenaar van de auto en diens partner. Er ontstond een woordenwisseling.

Volgens de agenten werd één van hen bedreigd, beledigd en op zijn helm geslagen. De ander zou in het gezicht zijn geslagen en zijn gekrabd. De agenten deden de noodoproep 'assistentie collega', waarna de straat volstroomde met tientallen politiemensen.

De agenten, die aangifte deden, wisten kennelijk niet dat een beveiligingscamera het incident had opgenomen. Op de beelden is te zien dat de agenten niet werden vastgepakt, geslagen of bedreigd. Ook is er geen mislukte poging te zien een verdachte te boeien. Dat de agenten een verdachte uit huis hebben getrokken, hebben zij verzwegen.

Raadsman Sander Janssen van één verdachte: 'Wat de zaak vooral ernstig maakt, is dat de rechtbank doorgaans voor waar aanneemt wat agenten zeggen. Als we die beelden niet toevallig hadden gehad, zouden de verdachten keihard veroordeeld zijn.'

Agenten logen dat ze werden bedreigd en mishandeld

Twee verdachten die ervan werden beschuldigd dat ze agenten zouden hebben mishandeld en bedreigd, gaan vrijuit. De rechtbank in Amsterdam heeft justitie deze week niet-ontvankelijk verklaard. Volgens haar hebben de betrokken agenten namelijk gelogen over wat er op de bewuste dag eind 2009 is gebeurd.

Het incident begon toen de agenten een parkeerboete uitdeelden aan de verdachten en eindigde ermee dat de politiemedewerkers versterking opriepen en het tweetal arresteerde. Zelf schreven de agenten achteraf in het proces-verbaal dat de verdachten hen bedreigden en aanvielen. Beelden van beveiligingscamera's lieten echter zien dat dit helemaal niet zo was.

Zo verklaarden de agenten dat een van de verdachten op een gegeven moment een agent bij zijn arm pakte. Op de beelden was dat echter niet te zien. Ook zetten de agenten in het proces-verbaal dat het niet lukte diezelfde verdachte te boeien, maar uit de beelden blijkt dat ze dat helemaal niet hebben geprobeerd.

Volgens de rechtbank hebben de agenten 'onjuistheden' in het proces-verbaal opgenomen en is dat 'doelbewust' gebeurd.

Bron: Het Parool

UPDATE: OM in beroep in zaak liegende agenten

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam legt zich niet neer bij de uitkomst van een zaak waarmee de rechtbank vorige week korte metten maakte omdat politieagenten zouden hebben gelogen.

Twee mannen die werden verdacht van mishandeling van politiemensen, gingen vrijuit. Volgens de rechtbank logen de agenten in een proces-verbaal over de gebeurtenissen.

Het OM vindt dat er geen sprake is geweest van "doelbewust liegen", zoals de rechtbank in het vonnis heeft vastgesteld. Het OM heeft woensdag beroep aangetekend tegen de uitspraak.

De zaak draaide om een incident uit 2009. Twee agenten deelden een parkeerboete uit aan de verdachten, riepen op zeker moment versterking op en arresteerden het duo. In het proces-verbaal noteerden de agenten dat de verdachten hen bedreigden en aanvielen.

Uit beelden van bewakingscamera's bleek dat dit niet zo was. De beelden toonden ook aan dat de agenten niet tevergeefs hebben geprobeerd een van de verdachten te boeien, zoals in het proces-verbaal stond.

Bron: Dichtbij.nl

 
 
Bron: Het Parool
 
  3-3-2012  


|

FlitsKaart