Agenten vrezen agressieve burger door hoge boetes (update-2)

 

Agenten zijn boos op het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) om de boetes voor hardrijden en asociaal rijgedrag te verhogen. Ze vrezen dat zij daardoor nog meer te maken krijgen met agressieve burgers, schrijft het AD dinsdag.

Politievakbonden krijgen steeds meer berichten van verontruste agenten. "De ernst van de overtreding staat niet meer in verhouding tot de rekening die mensen ervoor moeten betalen", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Agenten weten dat zulke hoge boetes agressie oproepen. Het is vragen om problemen."

Opstelten kondigde vorige week aan de boetes met ingang van 2012 te willen verhogen. Sommige bekeuringen worden dan zo'n 140 euro hoger.

De agenten dreigen uit protest minder bekeuringen uit te schrijven. "De politiek mag denken dat dit een melkkoe is, maar ze komt dan bedrogen uit", aldus ANPV-voortzitter Walter Welting.

ACP politievakbond schreef: ACP-leden betwisten rechtvaardigheid hogere boetes

Het plan van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) voor verhogingen van boetes is niet in goede aarde gevallen. ACP-leden verwachten meer confrontaties met burgers door de te hoge boetes. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp geeft aan: "Collega’s weten dat zulke hoge boetes agressie kunnen oproepen. Het is vragen om problemen."

Opstelten kondigde vorige week aan de boetes met ingang van 2012 te willen verhogen. Sommige boetes worden dan tot 140 euro hoger. Het gaat met name om de bekeuringen voor hardrijden en asociaal rijgedrag.

Uit reacties blijkt dat ACP-leden vinden dat sommige boetes niet meer in verhouding staan tot het gepleegde feit. Dit is geen nieuw signaal, al sinds 2007 krijgt de ACP berichten binnen van verontruste leden en vraagt zij hiervoor aandacht. "Ons uitgangspunt was en is dat de ernst van een overtreding in verhouding moet staan tot de straf", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. “In ons land zijn de boetes langzamerhand het doel geworden en niet langer het middel. Het grootste probleem is dat de burgers hun onbegrip richten op de collega op straat. Niet de politie, maar de politiek bepaalt de hoogte van de boete. Ondanks dat wordt de collega geconfronteerd met een boze burger. Onze leden voelen zich meer en meer beschaamd, omdat in sommige gevallen de overtreding niet meer in verhouding staat tot de straf.”

De ACP voorziet dan ook dat de verhoging van de boetes problemen oplevert voor het werk van de politiemensen op straat. Daarom pleit de ACP ervoor om te zoeken naar een rechtvaardigere aanpak. Goed voorbeeld is een initiatief van kamerlid Van der Staaij (SGP) die een regeling voorstelt om overtredingen zwaarder te beboeten als iemand vaker over de schreef gaat. Van de Kamp: “Zo worden de veelplegers zwaarder gestraft dan mensen die het een enkele keer overkomt en komt de verhoogde boete bij de juiste persoon terecht.”

Nieuws.nl schreef: Opstelten vindt boetes niet te hoog

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) deelt niet de vrees van de politievakbonden dat hogere boetes tot meer agressie tegen agenten leiden. ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp liet diensdag weten dat het aanscherpen van boetes voor hardrijden en asociaal rijgedrag 'vragen om problemen is'.

Volgens Van de Kamp staan de voorgestelde boetes niet meer in verhouding tot de ernst van de overtreding. De boetes, die soms 140 euro hoger worden, zijn volgens Opstelten helemaal niet te hoog. "Het moet duidelijk zijn: asogedrag pikken we niet."

Opstelten zegt dat de politie 'op de wenken wordt bediend' door de boetes met ingang van 2012 te verhogen. "We pakken zo de hufters en de aso's die gevaarlijk door wijken rijden aan."

 
 
Bron: Nieuws.nl
 
  13-9-2011  


|

FlitsKaart