Agressie en eng gedrag hoort bij politiewerk





 

Politiemensen moeten kunnen omgaan met agressie en zelfs angstaanjagend gedrag van burgers. Dat hoort bij het politiewerk, vindt de politierechter in Amsterdam.

De rechter vond het dinsdag dan ook niet nodig een verdachte van bedreiging van politieagenten een twee keer zo hoge straf op te leggen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) wilde.

Dinsdag vindt in de rechtbank in Amsterdam een zogenoemde themazitting plaats. Zeventien verdachten van bedreiging van ambtenaren in functie staan terecht.

Het gaat om zaken als bedreiging en mishandeling van agenten, ambulancepersoneel en personeel in het openbaar vervoer.

Taakstraf

De rechter gaf wel een verhoogde straf, omdat de betreffende man ambtenaren in functie met de dood had bedreigd. De verdachte kreeg een taakstraf van zestig uur, waar veertig uur normaal is als het niet om ambtenaren gaat.

Het OM wil met de themazittingen, die vanaf juli om de twee maanden zullen plaatsvinden, een signaal afgeven dat geweld tegen mensen met een publieke functie niet wordt getolereerd.

Vuistregel daarbij is dat indien mogelijk justitie een dubbel zo hoge straf eist als normaal. Het is aan de rechter te bepalen of een verdachte die uiteindelijk ook krijgt.

Straatcoaches

De politierechter vindt dat ook voor straatcoaches geldt dat ze moeten kunnen omgaan met agressie. Het is hun taak om het een beetje prettig te houden op straat. De rechter vindt het anders als het bijvoorbeeld om agressie tegen ambulancepersoneel gaat.

Die hebben een andere functie en zijn er niet voor opgeleid om met dergelijk gedrag om te gaan; het hoort niet bij hun werk.

 
 
Bron: Nu.nl
 
  26-5-2009  


|

FlitsKaart