Amsterdam verboden voor 'oude' auto's + Video + London





 

Personenauto's van voor 1992 op benzine en lpg, en dieselwagens zonder roetfilter mogen vanaf medio volgend jaar niet meer binnen de Amsterdamse ring A10 komen. Dat staat in de nieuwste verkeersplannen waarover het college waarschijnlijk vandaag beslist. Het belangrijkste onderdeel van het verkeersplan is een forse verhoging van de parkeertarieven. Bovendien worden de uren dat betaald moet worden uitgebreid, meestal tot middernacht. Die maatregelen leveren de stad 31 miljoen euro per jaar op aan extra parkeergeld. Vreemd genoeg leidt dit slechts tot 0,9 tot 2,2 % minder autokilometers.Met de opbrengst moeten maatregelen betaald worden die de lucht schoner maken, zoals een sloopregeling voor sterk vervuilende auto’s, en krijgen mensen een ov-abonnement als zij hun parkeervergunning inleveren.

VVD-verkeerswoordvoerder Robert Flos is verbijsterd. ,,Als dit doorgaat worden er twee beloften gebroken. Ten eerste dat dit college de lasten voor burgers niet zou verhogen. Ten tweede heeft de PvdA gezegd tegen hogere parkeertarieven te zijn. De auto wordt hier echt als melkkoe gebruikt. Ook de milieuzone voor personenauto’s is voor ons onacceptabel. Zo krijgt de automobilist wel heel veel voor zijn kiezen."

Video BRN Nieuwsradio

Nieuws.nl schreef: Londen verhoogt tol voor benzineslurpers

Bestuurders van benzine of diesel slurpende auto's moeten in de toekomst 25 pond (34 euro) betalen om een dag in het centrum van Londen te mogen rijden, heeft burgemeester Ken Livingstone dinsdag gezegd. Dat is drie keer het huidige bedrag dat nu voor alle auto's geldt. Heel zuinige auto's mogen vanaf 27 oktober gratis de stad in.

Livingstone, die de dagelijkse tolheffing in 2003 invoerde om verstopping en vervuiling van de stad tegen te gaan, zei dat het plan gericht is tegen de grote, zware auto's van inwoners van rijkere stadsdelen, zoals Chelsea. Voor invoering van de nieuwe tarieven heeft de burgemeester geen toestemming nodig van de gemeenteraad.

"Niemand hoeft het milieu te belasten door met een 'Chelsea-tractor' in het centrum van Londen te rijden", zei Livingstone, die opmerkte dat sportwagens en zware vierwielaangedreven auto's tot vier keer zoveel kooldioxide uitstoten als de minst vervuilende auto's. Auto's die meer dan 225 gram CO2 per kilometer uitstoten moeten doordeweeks 25 pond (34 euro) betalen om het centrum in te komen. Auto's met een uitstoot van minder dan 120 gram mogen gratis de stad in. Auto's die daar tussenin zitten en vrachtwagens blijven het huidige tarief van 8 pond (11 euro) betalen.

Livingstone zei dat 17 procent van de auto's die momenteel door het centrum van Londen rijden in het hoogste segment zit, en 2 procent in het laagste.

Andere steden in binnen- en buitenland overwegen het voorbeeld van Londen te volgen. Greenpeace juicht de maatregelen van de burgemeester toe, maar de zakelijke belangenvereniging London First noemt de voornemens 'achterlijk'. Sheila Ranger, directeur van de RAC Foundation die onderzoek doet naar mobiliteit en milieu, denkt ook niet dat de plannen een reductie in koolstofuitstoot zouden bewerkstelligen. "De echte vervuilers zijn de aftandse bakken die op de weg gehouden worden door bestuurders die geen nieuwe auto kunnen betalen. Dit is meer een politiek gebaar dan een serieuze poging om Londens problemen met luchtvervuiling aan te pakken", zei Ranger.

De manager van LandRover Phil Popham zei: "Het heeft directe gevolgen voor onze omzet, maar of onze leefomgeving ten goede komt is nog maar zeer de vraag."

 
 
Bron: telegraaf
 
  2-12-2008  


|

FlitsKaart