Amsterdam vraagt rechter om 80 km op deel A10





 

De gemeente Amsterdam wil de maximumsnelheid op het westelijke deel van de ringweg A10 terugschroeven van 100 naar 80 kilometer per uur. De gemeente stapt daarvoor naar de rechter, blijkt uit een brief van de Amsterdamse verkeerswethouder Eric Wiebes aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wiebes stelt dat de verhoging van de maximumsnelheid overdag averechts werkt waardoor Amsterdam in 2015 niet kan voldoen aan de Europese normen voor luchtkwaliteit. Rijkswaterstaat wees eerdere bezwaren van de gemeente af. De gemeente gaat hiertegen in beroep.

"De gemeente ziet voldoende aanknopingspunten de beslissing van de minister voor te leggen aan de rechter en zet er op in dat de snelheidsverhoging wordt teruggedraaid", schrijft Wiebes.

De wethouder maakt zich zorgen over de gezondheid van de inwoners van de hoofdstad. Amsterdammers leven gemiddeld een jaar korter als gevolg van luchtverontreiniging in de stad, benadrukt Wiebes.

Eind november maakte Milieudefensie al bekend een rechtszaak aan te spannen tegen de huidige maximumsnelheid op snelwegen rond Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De gemeente Leidschendam-Voorburg neemt mogelijk volgende week een besluit over een gang naar de rechtbank. Deze gemeente wil de maximumsnelheid op de A12 van en naar Den Haag terugbrengen naar 80 kilometer per uur. Volgens een woordvoerder van Leidschendam-Voorburg zal het college van burgemeester en wethouders spoedig beslissen over verdere juridische stappen.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  13-12-2012  


|

FlitsKaart