ANPR-controle A6 / Auto in beslag door fout fiscus

 

Het VerkeersTeam van Politie Flevoland heeft donderdag (03-09-2010), samen met de Belastingdienst, een controle gehouden waarbij de automatische nummerplaatherkenning (ANPR) als selectiemiddel werd ingezet. Alle voertuigen die in de systemen van politie of belastingdienst voorkwamen werden van de weg gehaald. Enkele bestuurders werden bekeurd en één belandde in de politiecel.

De controle werd van 15.00 tot 22.30 uur uitgevoerd op de A6 ter hoogte van de afslag Almere-Haven. De ANPR’s van Politie Flevoland en de Belastingdienst werden aan weerszijden van de A6 neergezet, zodat zowel het inkomend als het uitgaand verkeer werd gefotografeerd. Auto’s die in de database voorkwamen, werden door motorrijders van de weg gehaald voor een uitgebreide controle.

In totaal werden er 89 hits genoteerd werden. Alle bestuurders moesten eerst een blaastest afleggen, maar geen van de gecontroleerden bleek te veel alcohol genuttigd te hebben.

Het VerkeersTeam schreef enkele bekeuringen uit wegens onverzekerd rijden of het niet kunnen tonen van een rijbewijs. Een bestuurder uit Almere is ingesloten omdat hij in verband met diverse niet betaalde boetes nog 105 dagen hechtenis had openstaan. Twee bestuurders konden geen geldig identiteitsbewijs tonen waarop zij werden aangehouden. Nadat het identiteitsbewijs van deze bestuurders op het politiebureau was bezorgd mochten zij het bureau weer verlaten.

Door de deurwaarders van de Belastingdienst werden 53 auto’s inbeslaggenomen, waarvan er 21 direct werden afgesleept.
Verder incasseerde de Belastingdienst totaal € 22.000,00 aan openstaande vorderingen. Deze werden ter plaatse contant of middels pin betaald.

De Telegraaf schreef: Auto in beslag door fout fiscus

Jeff Derks uit Naarden kreeg bij een verkeerscontrole te horen dat hij voor 12.000 euro aan schulden moet betalen en zijn auto werd in beslag genomen. Het bleek echter een foutje van de Belastingdienst te zijn, maar excuses heeft Derks nog niet gekregen...

Donderdagavond hebben de politie en Belastingdienst 53 auto's van de weg gehaald bij een verkeerscontrole op de A6 bij Almere, waaronder autohandelaar Derks. "Ik werd aan de kant gezet, moest mijn Alfa 146 inleveren en kreeg doodleuk de mededeling: 'U heeft nog een bedrag van 12.000 euro aan schulden openstaan. Kunt u dat contant betalen?' En dat terwijl ik helemaal geen openstaande rekeningen héb!"

Protest mocht niet baten, Derks moest en zou zijn drie weken geleden overgespoten blinkende Alfa inleveren. Toen Derks zonder auto weer thuis was, is hij gaan bellen met de Belastingdienst. "Wat bleek? Ik heb inderdaad absoluut geen schulden. Geen cent. 'Het staat gewoon verkeerd in de computer, meneer', zo kreeg ik van deze medewerker te horen", vertelt Derks kwaad.

Maandagochtend werd alles weer rechtgezet en kon Derks zijn wagen weer ophalen. "Gelukkig heb ik 'm weer voor de deur staan, maar wat mij smerig tegenvalt, is het feit dat men bij de Belastingdienst niet eens excuses heeft aangeboden. Geen sorry, geen uitgestoken hand, niets. Ik vind het echt belachelijk!" De politie Flevoland bevestigt dat de klacht van Derks in behandeling is genomen. De Belastingdienst wil niet ingaan op de zaak. Derks: "Ik had niets anders verwacht. De burger is de dupe, de instanties zwijgen."

Schade

Daarnaast heeft Derks ook een klacht ingediend tegen de politie, omdat een agent zijn auto vernield zou hebben. "Hij kreeg m'n auto niet open, ging met z'n volle gewicht op de deur hangen en hij heeft het handvat van de deur afgebroken. En hij weigerde me zijn naam te geven", vertelt Derks kwaad. "Sterker nog, hij weigerde zelfs te erkennen dat híj verantwoordelijk was voor de vernieling van mijn autoslot. Maar ik heb twee getuigen, en een klacht ingediend bij de politie."

 
 
Bron: Politie Flevoland
 
  9-7-2010  


|

FlitsKaart