Anti-belpolitie deelt te weinig bonnen uit





 

Het grote offensief tegen mobiel bellen in de auto is voorlopig uitgedraaid op een tegenvaller voor justitie. Volgens het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) wordt er nog steeds veel met het mobieltje in de hand achter het stuur gebeld, maar is de verwachte bonnenexplosie door extra controles met onopvallende motoren uitgebleven.

,,Het resultaat valt tegen,’’ zegt landelijk verkeersofficier Koos Spee. De proef met de anti-belpolitie, die in september begon en een jaar duurt, blijkt tot nu toe ‘slechts’ 19.600 extra boetes te hebben opgeleverd. Veel minder dan waarop justitie had gerekend. Uit cijfers van BVOM blijkt dat van juli 2007 tot en met juni 2008 in totaal 107.600 bekeuringen van 150 euro zijn uitgedeeld. Ter vergelijking: justitie schrijft jaarlijks zo’n 120.000 prenten uit voor mobiel bellen.

Tien maanden geleden bond justitie de strijd aan. Aanleiding was onderzoek waaruit bleek dat 30 procent van de automobilisten nog steeds belt zonder handsfreeset. Extra controles met twintig onopvallende motoren en dertig agenten moesten de pakkans vergroten.

Spee: ,,Ik zie nog steeds heel veel mensen in de auto rijden met de telefoon in hun hand. Terwijl mensen juist het gevoel moeten krijgen dat ze kunnen worden gepakt. Dat krijg je pas als andere bestuurders zien dat veel automobilisten worden betrapt.’’ Spee pleit voor verlenging van de proef.

De Raad van Hoofdcommisarissen wil de resultaten ‘kritisch’ bekijken. ,,Is dit het maximale resultaat of zijn er verbeterpunten?’’ vraagt woordvoerder Jelle Egas zich af. Jaarlijks vallen in het verkeer 45 doden en 600 gewonden als gevolg van mobiel bellen. Daarnaast zou nog eens sprake zijn van duizenden ongevallen zonder letsel.

 
 
Bron: Algemeen Dagblad
 
  29-7-2008  


|

FlitsKaart