Anti files: VNO wil recht op thuiswerk in cao regelen583x

Meer cao's moeten werknemers het recht geven thuis te werken. Werkgeversorganisatie VNO-NCW wil met de bonden hierover afspraken maken. Dit vraagt ook een andere 'grondhouding' van werkgevers.
Dit zei directeur Niek Jan van Kesteren van VNO-NCW gisteren op een persconferentie. Volgens hem biedt thuiswerken zowel voor het tekort op de arbeidsmarkt als voor het fileprobleem een oplossing.

Er zijn, aldus Van Kesteren, nog steeds ondernemers die denken dat ze het personeel om zich heen moeten hebben om het werk gedaan te krijgen. 'Maar mensen onttrekken zich met de moderne technieken niet aan het oog van de baas.' VNO-NCW wil behalve met de bonden dit voorjaar ook afspraken maken met het kabinet, bijvoorbeeld over fiscale maatregelen om de thuiswerkplekken te stimuleren. CNV en FNV hebben al verheugd gereageerd op het voorstel.

Volgens Van Kesteren wordt de Nederlandse economie bedreigd door twee infarcten: een arbeidsmarktinfarct en een verkeersinfarct, zei hij. 'Vier miljoen mensen werken op een kantoor. Als al die mensen één of twee dagen niet naar hun werk gaan, dan kun je een enorme klapper maken.' Hij denkt de files op die manier te kunnen terugdringen naar het niveau van eind jaren negentig. Bovendien biedt thuiswerken een oplossing voor de krapte op de arbeidsmarkt. 'Ik zie het als een optie voor mensen die nu in deeltijd werken of helemaal niet werken vanwege een privésituatie die niet gecombineerd kan worden met arbeid.'

VNO-NCW wil dat werkgevers het thuiswerken voor een of twee dagen per week bewust gaan promoten onder hun werknemers. De inrichting van de thuiswerkplek komt voor rekening van de werkgever.

Van Kesteren: 'Dat is niet zo'n geweldige investering en er zijn veel redenen om in een klein land als Nederland het voortouw te nemen. Volgens mij zitten we wat telewerken betreft nog maar op de helft van ons kunnen.'

Vakcentrale CNV ziet thuiswerken als oplossing voor het 'sociaal' infarct: het feit dat werknemers steeds meer moeite hebben arbeid en zorg te combineren. De vakcentrale FNV is blij dat de werkgevers er nu actief werk van gaan maken. 'Het is heel wat anders als je zelf om een thuiswerkplek moet vragen of dat je baas het initiatief neemt', aldus een woordvoerder.

Bron:  Financieel Dagblad

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram