Anti- ongevallensysteem moet files terugbrengen

 

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat hoopt het aantal files terug te dringen door vrachtwagens van nieuwe anti-ongevalsystemen te voorzien.

In samenwerking met Connekt, TNO en Buck Consultants International worden daarom de komende acht maanden vijf nieuwe systemen getest. Aan de proef doen 3000 vrachtwagens mee. Dat heeft het ministerie donderdag laten weten.

Slechts 2 tot 3 procent van door incidenten als het weer of wegwerkwerkzaamheden veroorzaakte files, zijn het gevolg van ongevallen waarbij vrachtwagens betrokken zijn. Deze verkeersopstoppingen zijn wel langer dan andere files.

Incidenten

In totaal gaat het om 2 tot 3 procent van de files die worden veroorzaakt door ’incidenten’. Daaronder vallen naast ongevallen bijvoorbeeld ook de weersomstandigheden en wegwerkzaamheden.

Momenteel beschikken de meeste vrachtwagens nog niet over een antiongevallensysteem. Dat heeft vooral te maken met de hoge kosten die aan het gebruik ervan verbonden zijn. Als uit deze proef blijkt dat de systemen een serieuze bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid, zal worden gekeken hoe het gebruik ervan interessanter kan worden gemaakt. De resultaten worden verwacht in december.

Belangstelling

Het is de eerste keer dat de systemen op grote schaal worden getest. Volgens een zegsvrouw van antifileproject FileProof hebben andere EU-lidstaten daarom veel belangstelling voor de resultaten.

 
 
Bron: nu.nl
 
  31-1-2008  


|

FlitsKaart