ANWB komt met navigatie systeem voor automobilist





 

DEN HAAG - De ANWB introduceert een navigatiesysteem dat weggebruikers niet alleen de weg wijst, maar tevens toeristische informatie verschaft en te hulp schiet bij een ongeval. Ook het stelen van een auto wordt door de ANWB-vinding niet meer interessant.



Aan de nieuwe dienst, Engin genaamd, wordt op dit moment de laatste hand gelegd. ANWB-directeur G. van Woerkom verwacht dat het met ingang van volgend jaar aan de bijna 3,8 miljoen leden van de bond kan worden aangeboden.



Engin werkt met behulp van een mobiele telefoon, een elektronische zakagenda en een gps-ontvanger. Naast een maandelijks abonnement schat de bond dat het de weggebruiker eenmalig zo'n duizend euro gaat kosten.



Belangrijkste voordeel van Engin ten opzichte van de al bestaande navigatiesystemen is dat het automobilisten voorziet van de allerlaatste verkeersinformatie voor zowel binnen- als buiten de bebouwde kom. "Dat betekent dat, wanneer je in Amsterdam moet zijn en de Keizersgracht is opgebroken, je keurig netjes door ons wordt omgeleid", aldus Van Woerkom.



Naast deze zogenaamde dynamische route-informatie biedt Engin volgens de ANWB-topman nog veel meer voordelen. "Door middel van de in de auto aanwezige gps-ontvanger zijn wij in staat om het voertuig, wanneer het wordt gestolen, in heel Europa met één druk op de knop te traceren."



Hulpdiensten


Wanneer een automobilist betrokken raakt bij een ongeval en de airbag wordt geactiveerd, wordt de hulpdiensten automatisch gealarmeerd, zowel in Nederland als elders in Europa. Hetzelfde geldt als met pech langs de weg komt te staan. Tevens beschikt Engin over een noodknop waarmee 112 kan worden opgeroepen en de plaatsbepaling van het voertuig wordt doorgegeven.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  22-6-2002  


|

FlitsKaart