ANWB onderzoekt chaos wegmarkeringen





 

De markering van de Drentse wegen is zo'n chaos dat veel weggebruikers geen flauw idee hebben op wat voor weg ze rijden en welke snelheid daar gereden mag worden. Dat constateert de ANWB in Drenthe.



De vereniging houdt in april een onderzoek naar de veelheid aan belijningen. Een aantal tweepersoonsteams volgt een van te voren vastgestelde route. Een van de teamleden rijdt. De ander noteert de reacties van de chauffeur en brengt in kaart of zijn compagnon aan de strepen op de weg ziet of hij op bijvoorbeeld een 80-kilometerweg rijdt of in een 60-kilometerzone.



"Het is een rommeltje", stelt regiovertegenwoordiger Steef Engelsman van de ANWB vast. "Zo ongeveer iedere wegbeheerder heeft zijn eigen variant op wegmarkeringen. Je komt aan de kant van de weg brede strepen tegen, smalle strepen, onderbroken lijnen, doorgetrokken lijnen en ga maar door. De ene weg heeft wel een middenstreep de andere weg met dezelfde functie weer niet. Hier en daar kom je ook zwarte strepen tegen. Daar zijn dan oude of verkeerd aangebrachte strepen weggefreesd."



De ANWB hoopt met het onderzoek aan te tonen dat het dringend tijd wordt voor uniforme belijningen, zodat de weggebruiker in een oogopslag ziet op welk type weg hij rijdt. Zo zou dan ook direct duidelijk moeten zijn welke maximumsnelheid ter plaatse geldt. Engelsman verwacht dat die aanpak de verkeersveiligheid vergroot.

 
 
Bron: Dagblad van het Noorden
 
  23-2-2003  


|

FlitsKaart