ANWB vreest tol-wildgroei in EU-landen





 

AMSTERDAM, dinsdag


De ANWB wil dat de Europese ministers van Verkeer op korte termijn overleggen over de verschillende betaalsystemen in de vijfentwintig lidstaten.



Aanleiding voor de oproep is het Belgische besluit om vanaf januari 2008 een elektronisch wegenvignet in te voeren.



Het vignet wordt verplicht voor buitenlandse automobilisten. Belgische bestuurders krijgen korting op de wegenbelasting.



Volgens de ANWB is er een wildgroei aan het ontstaan. „Als het zo doorgaat zijn we terug in het tijdperk dat je moet stoppen bij iedere grensovergang. Vroeger voor het wisselen van geld, straks voor het kopen van een tolvignet”, aldus een ANWB-woordvoerder.



De ANWB vindt dat minister Karla Peijs het initiatief voor het overleg moet nemen. Ook de Europese Commissie kijkt met bezorgdheid naar de tolplannen in België en een aantal andere Europese lidstaten. Behalve in België, Oostenrijk en Zwitserland, moet ook op de wegen in Hongarije, Tsjechië en Slowakije straks door automobilisten worden betaald.




Toeristen


Bovendien heft een aantal landen, waaronder Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal, reeds sinds jaar en dag tol. „We zijn hier echt zeer goed naar aan het kijken”, zegt de woordvoerder van eurocommissaris Barrot (Verkeer). „Het kan natuurlijk niet zo zijn dat de landen het de toeristen nodeloos moeilijk maken en er een lappendekken aan stickers en wegenvignetten gaat ontstaan.”



Daarnaast maakt Brussel duidelijk dat het België zal aanpakken wanneer het land een tolvignet invoert en vervolgens alleen de eigen burgers financieel compenseert.

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  13-6-2006  


|

FlitsKaart