ANWB ziet toename van 'seniorenfiles'

 

Automobilisten en het beroepsgoederenvervoer krijgen in toenemende mate last van de zogeheten 'seniorenfiles' tijdens de avondspits.

Deze files ontstaan doordat ouderen vaak na een dagje uit of familiebezoek gelijktijdig rond de avondspits met forensen en het woon-werkverkeer huiswaarts willen keren. Zowel de Verkeersinformatiedienst (VID) als de verkeersdienst ANWB signaleert dat juist door dit verschijnsel de filedruk 's avonds momenteel flink is toegenomen.

Ondanks de voorjaarsvakantie ontstonden er de afgelopen twee weken niet minder avondspitsfiles. Oorzaak hiervan zijn vooral senioren na een dagje uit. ,,We zien dat de seniorenfiles de avondspits momenteel flink verzwaren. Deze categorie mensen gaan 's ochtends wel later van huis, maar willen toch rond het avondeten thuis zijn. En dus belanden ze samen met het reguliere woon-werkverkeer massaal in de files", verduidelijkt VID-woordvoerder Patrick Potgraven. De ANWB constateert dat vooral de files op de vrijdagmiddag beduidend drukker zijn geworden.

De filedruk neemt vlak voor het weekeinde toe door recreatieverkeer. En verder ziet ook ANWB-zegsman Ad Vonk dat de oprukkende seniorenfile voor opstoppingen zorgt. ,,We merken dat mensen die voor het werk de weg op moeten 's ochtends nog wel de keuze hebben om na de files te gaan rijden, maar 's avonds niet. Dan zie je naast de groep zakelijke automobilisten ook de senioren die allemaal traditiegetrouw voor de warme hap op tijd thuis willen zijn. Dat is een typisch Nederlands gedragspatroon. Bovendien heb je 's avonds minder keuze om langer te wachten voor de thuisreis."

 
 
Bron: Telegraaf
 
  29-2-2008  


|

FlitsKaart