ASO-box in auto verkeersduivels

 

CDA-Kamerlid De Rouwe zal morgen minister Eurlings (Verkeer) vragen om onderzoek naar zo’n nieuwe techniek, waarvoor de bouwstenen al klaar liggen. De Rouwe: „Net als het alcoholslot voor alcoholisten wil ik een beperkende maatregel voor deze notoire wetsovertreders, die zich niets aantrekken van de boetes die zij krijgen.”

Coalitiegenoot PvdA steunt de oproep tot onderzoek, zegt Kamerlid Roefs. „Het is misschien nog toekomstmuziek, maar de techniek van de navigatiesystemen schrijdt ook voort”, meent Roefs. VVD en PVV zijn huiverig. „Dit klinkt als Big Brother”, zegt PVV’er Madlener.

Volgens De Rouwe hebben weggebruikers veel last van een beperkte groep van enkele duizenden automobilisten die meermalen over de schreef gaan, voor de rechter verschijnen, maar hun rijgedrag nooit verbeteren. Nadat ze tijdelijk hun rijbewijs kwijt zijn, mogen ze weer ongestoord achter het stuur stappen.

De Rouwe: „Het moet technisch mogelijk zijn een apparaatje in hun auto in te bouwen dat hun aso-gedrag opmerkt. Snelheidsbegrenzers via satelliet per wegvak bestaan al. Ook het registreren van bumperkleven en door het rode licht rijden moet straks lukken”, verklaart de CDA’er zijn plannen.

Vervolgens zijn er bij nieuw aso-gedrag twee opties. Of de auto stopt ermee, net als het huidige alcoholslot. Of de politie leest na enkele maanden proeftijd de aso-box uit en verscheurt in het ergste geval definitief het roze papiertje van de wegpiraat.

Cruciaal bij de vinding is dat de bestuurder weet dat er voortaan op hem wordt gelet. „De tijd dat je anoniem je boetes kon overmaken, zal voorbij zijn”, zegt De Rouwe. Juist die mentale dwang zullen autorijders op het rechte pad houden, verwachten psychologen.

VVD’er De Krom vindt het veel te ingewikkeld: „Alles valt of staat bij een goede pakkans van aso-gedrag op de weg. Als dat goed is geregeld, hoeft dit allemaal niet.”

Het idee voor de aso-box is het zoveelste in deze kabinetsperiode om het verkeer veiliger te maken. Eerder steunde Eurlings de plannen uit de Kamer voor een proef met een drugstest. Ook werd het puntenrijbewijs voor alcoholisten in de steigers gezet, waarbij geldt: twee keer geel is rood.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  22-9-2008  


|

FlitsKaart