Aso's in verkeer gaan vaak vrijuit

 

De grootste ergernissen op de weg, links ’blijven plakken’ en ’bumperkleven’, worden nauwelijks bekeurd. Over de eerste zes maanden van dit jaar werd links plakken 1216 keer bekeurd en bumperkleven 600 keer. Dat is respectievelijk 0,02 procent en 0,01 procent van het totaal aantal bekeuringen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB).

Links plakken en bumperkleven zijn gevaarlijke overtredingen en staan fier bovenaan de top 10 van grootste ergernissen op de weg die het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) jaarlijks opstelt. Het KLPD is dan ook zeer alert op deze overtredingen, maar erop bekeuren is lastig en arbeidsintensief, aldus het korps. “In een opvallende surveillancewagen lukt het nauwelijks omdat automobilisten dan snel corrigeren en in een onopvallende wagen moet je een hele tijd volgen om het feit te kunnen vaststellen”, licht een woordvoerder toe.

De overgrote bulk van de beboete verkeersovertredingen betreft dan ook snelheidovertredingen. “Dat is op kenteken in een tiende van een seconde vast te stellen met apparatuur.”

In het reglement verkeersregels is vastgesteld wat verstaan wordt onder links plakken: bestuurders zijn verplicht zoveel mogelijk rechts te houden. Er kan bekeurd worden wanneer vastgesteld wordt dat een automobilist 1000 meter rechts asfalt onbenut laat.

Het KLPD wijst erop dat rechts rijden ook veel veiliger is en dat de basisregel is dat de automobilist na een inhaalmanoeuvre terug naar rechts zou moeten. “Op de rechterbaan heb je beter zicht, er gebeuren minder ongelukken op de rechterbaan en je hebt een extra uitwijkmogelijkheid door de vluchtstrook.”

Voor bumperkleven - het niet voldoende onderlinge afstand houden - geldt dat er 3 meter tussen auto’s moet zitten. De boetes daarvoor kunnen oplopen tot 400 euro of een dagvaarding, maar het wordt nauwelijks vastgesteld.

Over de eerste zes maanden van dit jaar werden in totaal 5.344.742 verkeersboetes uitgeschreven tegen 12,6 miljoen over heel 2007. Mogelijk hebben de cao-acties van de politie van begin dit jaar geleid tot een lager aantal bekeuringen.

 
 
Bron: Telegraaf
 
  7-5-2008  


|

FlitsKaart