Autobelastingen nauwelijks naar wegen594x

Automobilisten zien slechts 11,4 procent van wat ze aan de overheid betalen terug in verbetering en uitbreiding van de snelwegen. Dat stellen de brancheverenigingen Bovag en RAI vrijdag op basis van een eigen onderzoek.

Vorig jaar verdiende de overheid 16,6 miljard euro aan autobelastingen. Daarvan werd nog geen 1,9 miljard euro geïnvesteerd in het hoofdwegennet, becijferden de onderzoekers.

De heffingen die automobilisten betalen, bestaan uit aanschafbelasting, wegenbelasting en brandstofaccijns. De brancheverenigingen verwachten dat het gedeelte dat in verbetering van het hoofdwegennet wordt gestoken dit jaar iets zal stijgen: de belastinginkomsten zijn dit jaar naar verwachting 17,3 miljard euro, terwijl de staat bijna 2,8 miljard in de snelwegen wil investeren, zeggen de organisaties. Dat is zo’n zestien procent.

Het onderzoek van Bovag en Rai staat in het nieuwe cijferboek van de mobiliteitsbranche. Een ander onderzoek laat zien dat de kale prijs van een liter euro 95 medio juni 58 cent bedroeg. De automobilist betaalde op dat moment aan de pomp anderhalve euro.

Bron:  www.nieuws.nl / novum

Melder: Dikke Leo

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram