Autobezitter betaalt half miljard extra947x

Door een reeks aan belastingmaatregelen gaan autobezitters volgend jaar een half miljard euro extra betalen. Vanaf 2011 sleept het kabinet hierdoor zelfs jaarlijks 1 miljard euro binnen.
Dat hebben de brancheverenigingen RAI en BOVAG berekend.

Schever
‘In 2006 bedroegen de rijksinkomsten aan verkeersbelastingen liefst 16,6 miljard euro. De weggebruiker zag daar nog geen 5 miljard van terug in de vorm van wegenonderhoud en nieuwe infrastructuur. Dat beeld wordt de komende tijd nog veel schever,’ zegt BOVAG-directeur Koos Burgman.

In De Telegraaf noemt Burgman de voornemens van het kabinet ‘ordinaire belastingmaatregelen’. ‘Het milieu wordt er ook niet beter van. Het kabinet had gewoon tegenvallers en wentelt die als vanouds af op de automobilist.’

De afgelopen weken lekten delen van de Rijksbegroting voor volgend jaar al uit. Hieruit bleek onder meer dat er een accijnsverhoging op diesel komt van 3 cent per liter en een verhoging van fiscale bijtelling voor leasewagens van 22 naar 25 procent.

Fel tegen
De VVD is hier fel op tegen en komt met een tegenbegroting waarin deze maatregelen zijn geschrapt.

Ook de Bovag en RAI zijn zeer ontstemd over de hoge extra belasting van de auto. Samen met de verladersorganisatie EVO, transportorganisatie TLN en de vereniging van leasebedrijven beginnen ze vanaf Prinsjesdag een actie tegen de kabinetsplannen, aldus De Telegraaf.

Bron:  Elsevier

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram