Automatische kegelzetter verkleint file

 

BROEK OP LANGEDIJK - Automobilisten en vrachtwagenchauffeurs hoeven in de toekomst minder lang in files te staan bij werkzaamheden aan de weg.


In Nederland komt volgende week een nieuw voertuig voor wegwerkers op de markt dat bliksemsnel volledig automatisch afzettingsmateriaal plaatst en verwijdert bij rijstrookafsluitingen.


Behalve veel tijdsbesparing zal het systeem tot minder ongevallen onder wegwerkers leiden. Die hoeven niet meer het voertuig uit. De zogeheten MARS (Mobile Automatic Roadblock System), ontwikkeld door NMA VerkeersTechniek in Broek op Langedijk, is een vrachtwagen waarbij de bestuurder andreasstrips, verkeerskegels, geleidebakens en veiligheidsmatten en niet-rijdbaar frame met lichtpijl volautomatisch op de weg worden geplaatst. Afzettingen kunnen straks worden uitgevoerd met een vrachtauto en twee personen in plaats van drie wagens en vijf wegwerkers. De eerste voertuigen gaan volgende maand de weg op.


Jaarlijks wordt in ons land 25.000 keer een snelweg voor onderhoud afgesloten. Vooral deze zomer heeft Rijkswaterstaat in het hele land wekenlange wegwerkzaamheden gepland.


Voor het opstellen en verwijderen van afzettingsmateriaal moeten wegwerkers zich regelmatig buiten hun voertuig begeven, zonder bescherming tegen het passerende verkeer. Iedere ingreep in de verkeersafwikkeling betekent een afwijking van het normale verloop van de verkeersstromen. „Dat leidt weer tot extra tijdverlies en dus files”, aldus Anne Marieke Baaijens van NMA VerkeersTechniek. „Ook is er sprake van aanzienlijke kostenbesparingen.”


Image Hosted by ImageShack.us

 
 
Bron: De Telegraaf (abonnee gedeelte)
 
  28-3-2006  


|

FlitsKaart