Automobilist fotografeert flitsende agent uit rancunex

GROENEKAN - De bekeurder geflitst. Dat overkwam een agent die dinsdagmiddag een snelheidscontrole op de Koningin Wilhelminaweg in Groenekan hield.

Een man die werd geflitst kwam terug, fotografeerde zelf de agent en verzekerde hem de foto op internet te zetten. Volgens Mieke Kort, woordvoerster Bureau Verkeer Onder Controle, worden agenten geregeld zelf gefotografeerd. Uit racune.

De verkeersdienst en ook de politie benaderen het fotograferen van medewerkers en het op internet verspreiden vooralsnog luchtig, zegt Kort. ,,Er zijn clubs die tegen flitspalen zijn of tegen verkeerscontroles en die hebben hun eigen website. We gaan daar niet dagelijks op kijken of we erop staan en zolang het niet echt beledigend is voor de agent, ondernemen we geen actie.’’

Bij de snelheidscontrole in Groenekan werden 855 automobilisten gecontroleerd op hun snelheid. Van hen overschreden 108 de limiet van 50 kilometer per uur. De verkeerscontroles in het buitengebied worden grotendeels uitgevoerd door het Bureau Verkeer Onder Controle.

,,Wij gaan niet zomaar ergens controleren, het gaat om plekken waar veel ongelukken gebeuren of waar klachten van omwonenden vandaan komen,’’ aldus Kort. Als bij een controle tien procent of meer te hard rijdt, is dat fors, stelt ze.

Bron:  Utrechts Nieuwsblad

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Het commentaar van de politie hierop is niet helemaal juist. Foto's maken van een controle of een agent mag gewoon; tenzij de agent aan kan tonen dat hij een redelijk belang heeft om dit te weigeren. Een lid van een arrestatieteam bijvoorbeeld, of een infiltrant heeft een redelijk belang.
Een agent in een openbare functie langs de openbare weg mag echter onder alle omstandigheden op de foto gezet worden. Hij heeft gewoon helemaal niks te willen!
Pas als er beledigende teksten bij worden geplaatst, dan wordt het een ander verhaal.
Er is geen enkele strafrechterlijke bepaling die fotograferen van agenten verbiedt. De agenten zullen het dan echter op "hinderen van de controle" gooien en daarvoor de persoon proberen te arresteren. Dit is bij fotograaf Chuppie van Flitsservice ook geprobeerd en gefaald. Strafrechterlijk vrijgesproken. Wordt er echter beledigende taal bij geschreven, dan kan er aangifte gedaan worden van laster en/of smaad.