Automobilist sneller door spitsteam





 

HOEVELAKEN - Automobilisten kunnen in de spits gemiddeld 15 tot 30 kilometer per uur harder rijden door de inzet van speciale spitsteams van de KLPD en Rijkswaterstaat.



Een reeks nieuwe maatregelen blijkt zeer succesvol, aldus Rijkswaterstaat na een proef bij knooppunt Hoevelaken tijdens de ochtendspits.



Een van de onorthodoxe methodes is Poolse vrachtwagens voorrang te geven op de snelweg. Om te zorgen dat de Poolse chauffeurs niet voor plots invoegend verkeer op de rem hoeven te trappen, passen de spitsteams de snelheid van de invoegende bestuurders aan.



"Omdat vooral Polen vaak zeer zwaar beladen zijn, komen ze maar moeilijk weer op gang en veroorzaken ze files als ze eenmaal zijn afgeremd. We zien ze door camera's aankomen en passen vervolgens tijdig de snelheid van het invoegende verkeer aan", legt verkeerskundige Alfred Kersaan van Rijkswaterstaat uit. Om doorstroming verder te verbeteren, sluit Rijkswaterstaat vlak voor het knooppunt tijdelijk een van de twee weghelften af. Invoegend verkeer heeft op het knooppunt dan een lege weg om aan te sluiten.



Blokrijden


Verder bedachten inspecteurs van de KLPD en Rijkswaterstaat een nieuwe vorm van blokrijden. In plaats van langzaam naast elkaar te rijden, blijven ze gewoon naast vrachtwagens hangen, om het verkeer af te remmen. Volgens Rijkswaterstaat is bij lagere snelheden het invoegen makkelijker en kunnen zo meer auto's van de weg gebruikmaken.



"Verkeer van Apeldoorn naar Amsterdam reed door de proef gemiddeld geen 60 maar 75 kilometer per uur", zegt Kersaan. " Waar verkeer van Apeldoorn naar Utrecht eerder praktisch vaststond, rijdt het nu gemiddeld 30 tot 45 kilometer per uur op het knooppunt."



Naast de verhoging van de gemiddelde snelheid, werd het aantal incidenten en ongelukken op het knooppunt Hoevelaken mede daardoor tot nul teruggebracht. De blauwdruk voor de aanpak van spits wordt de komende tijd ingezet op meer knooppunten in het land. Bij knooppunten Rijnsweerd, Everdingen, Holendrecht, Ouderijn en Bunnik gebeurt dat momenteel al of gaat dat binnenkort gebeuren.

 
 
Bron: De Telegraaf
 
  16-3-2006  


|

FlitsKaart