Automobilist wil af van 80-kilometerzone





 

DEN HAAG - Automobilisten willen af van de 80-kilometerzones, die minister Peijs van Verkeer vorig jaar op snelwegen rondom een aantal grote steden heeft ingevoerd. Bijna zes op de tien bestuurders zien de zones nog liever vandaag dan morgen verdwijnen.



Dat staat in het Nationale Automobilisten Onderzoek van mobiele dienstverlener YPCA, dat drie keer per jaar wordt uitgevoerd. Met name mannelijke bestuurders zijn tegen de snelheidsbeperkingen. Slechts veertien procent van de automobilisten is groot voorstander van de zones en vindt dat ze moeten blijven om de geluidsoverlast terug te dringen en het milieu te sparen.



„De mening van de weggebruikers is nogal uitgesproken“, zegt Lars Schotanus van YPCA. „De dagelijkse overlast van extra files weegt bij hen zwaarder dan bijvoorbeeld het milieuaspect.“ Het ministerie van Verkeer heeft TNO onderzoek laten doen naar de effecten op luchtkwaliteit van de zones.



De resultaten van dat onderzoek worden binnenkort bekend gemaakt. Uit cijfers van de VerkeersInformatieDienst bleek al eerder dat de filedruk bij de zones fors was gestegen.



Als blijkt dat op de trajecten én de files toenemen én de luchtkwaliteit verslechtert, gaat de maximumsnelheid op de wegen mogelijk weer naar 100 kilometer per uur. GPD



 
 
Bron: Provinciale Zeeuwse Courant
 
  7-4-2006  


|

FlitsKaart