Automobilisten met laserschild moeten voorkomenx

LEEUWARDEN (ANP) - Automobilisten die de politie heeft betrapt met een laserschild in de auto, kunnen binnenkort een oproep van de rechtbank verwachten. De zaken zijn een tijd aangehouden in verband met een onderzoek door TNO in opdracht van justitie.Het onderzoeksinstituut concludeerde dat het laserschild een belemmering is voor de snelheidscontroles. Op 22 maart staan twee automobilisten terecht bij de politierechter in Amsterdam.Advocatenkantoor Anker en Anker uit Leeuwarden heeft veel kritiek op het TNO-rapport. Volgens advocaat Wim Anker bevordert het laserschild de verkeersveiligheid juist. Het apparaat geeft namelijk een piepje zodra men te dicht op de voorligger komt. Anker verwijt TNO dat het instituut het apparaat niet in de praktijk heeft getest.Daarnaast verbaast het de advocaat dat het onderzoeksinstituut geen reconstructie heeft gedaan van de metingen via de lasergun. Volgens de advocaat zijn deze metingen niet altijd betrouwbaar. Tijdens de strafzittingen voor de politierechter in Amsterdam wil Anker daarom alsnog een reconstructie laten plaatsvinden.Officier van justitie K. Spee wil dat er aan het eind van het jaar een wet komt die alle apparatuur die waarschuwt voor snelheidsmetingen verbiedt. De advocaten van Anker en Anker beweren echter dat er eerst meer onderzoeken moeten komen voordat er een nieuwe wet komt.

Bron:  ANP

Share on Twitter Share on Facebook Share on Whatsapp Share on Telegram


Commentaar Flitsservice:


 

Erg interessant artikel. Men verwart een aantal zaken. We horen laserschild, laserecho, garagedeuropener, tuinhekopener, afstandsmeter en nog wat dingen.


De zaken op een rij:

De Lasershield is een product van Stinger. Dit apparaat zendt continu met infraroodlampjes een wolk van onzichtbaar licht voor de auto uit. Dit is zwak en volkomen onschadelijk voor de gezondheid. Dit apparaat heeft geen andere functie dan het verhinderen van een lasermeting van de politie.

De Lidatek Laserecho, oftewel de Target LE850. Dit apparaat werkt als volgt; zodra er op de lasersensor een laserstraal komt, ongeacht waarvan die laserstraal komt, dan wordt er een diffuus onschadelijk laserwaaier terug gestraald. Als de politie met een lasergun de snelheid wil bepalen, dan lukt dat niet omdat hun gun wordt gestoord door het laserschild van de Laserecho. De Jenoptik Laserpatrol van de politie gebruikt wel een zodanig sterke en gerichte infrarode laserstraal dat u al vanaf 1000 m bent te meten. Het gevaar voor de gezondheid van het scherp zicht-centrum van uw netvlies op kortere afstanden lijkt ons niet te verwaarlozen.

De Nederlandse importeur Target plaatst de Laserecho onder andere onder de definitie garage- en tuinhekopener. De beredenering is dan dat als je met de auto je garage nadert, de garage een laserstraal richting de auto straalt, de laserecho dit terugstraalt, waarop vervolgens je garagedeur zich opent. Dit werkt ook en bij de importeur zijn deze onderdelen ook te koop.

De Controlaser is een apparaat dat via laser de afstand tot je voorganger meet. Zodra je er te dicht opkomt, gaat het apparaat piepen. Je ziet de afstand tot je voorganger keurig in een scherm. Een echt verkeersveiligheidsverhogend apparaat kan je terecht stellen. Echter, dit apparaat werkt ook op de vrije laserfrequentie waarop de politie lasermetingen doet. Strafbaar? Nee, naar onze mening, want dat is niet de primaire bedoeling van dit apparaat.

In bovenstaande tekst van het ANP verslag blijkt dus dat het hier gaat om de verwarring met de Controlaser, want die kan als enige afstand meten. De pers gooit alles maar onder de noemer van het laserschild, terwijl dit product te vergelijken is met bijvoorbeeld de Night Vision systemen van de duurdere auto's.

Dat Anker deze zaak dus zal winnen lijkt mij logisch, mits het hier inderdaad om de Controlaser gaat.
Voor meer informatie over de Controlaser kunt u op deze site kijken: Controlaser.de