Autoradio door brandweer uitgezet / Update

 

Automobilisten zullen misschien raar opkijken als hun radio plotseling zachter klinkt. Utrechtse brandweerlieden kunnen vanaf maandag autoradio’s van een afstand bedienen. Met een speciaal apparaatje, de Flister, kunnen zij de radio’s van alle auto’s in een straal van 200 meter bereiken en bestuurders waarschuwen dat ze eraan komen. De Flister kan alleen inbreken in radiosystemen die met RDS zijn uitgerust.

Volgens Arthur van Colmjon die namens de Veiligheidsregio Utrecht de proef coördineert, is het apparaat een aanvulling op de sirenes en zwaailichten, die door automobilisten niet altijd op tijd worden opgemerkt. Van Colmjon: „Het wordt steeds drukker op de weg. Voor ons wordt het moeilijker om snel vooruit te komen.”

Maandag krijgt één brandweerwagen in Utrecht het apparaat. Overigens krijgen te zijner tijd alle hulpdiensten één sirene met een beter hoorbaar geluid.

BNR Nieuwsradio schreef: De Flister waarschuwt de automobilist

Lekker in de auto, BNR op de radio, misschien even een muziekje tussendoor. En terwijl u de airco wat hoger zet, hoort u natuurlijk die ambulance niet aan komen.

Het is niet de bedoeling, maar het kan wel gebeuren. En daar is nu een oplossing voor: De Flister (met st). Het systeem drukt het radiostation waar u naar luistert uit en waarschuwt u zo voor een naderende brandweer, ambulance of politieauto. En dan bent u natuurlijk op tijd uit de weg.

AUDIO:
In Utrecht en Assen wordt het apparaat vanaf maandag getest. BNR-verslaggever Martijn de Rijk doet verslag vanuit een ambulance in Assen.


En zo klinkt het in de auto

 
 
Bron: NRC
 
  15-8-2008  


|

FlitsKaart